Svetom Iliji na današnjem rebalansu državnog proračuna odobreno 44,8 milijuna kuna za izgradnju škole Foto: Arhiva VV

Svetom Iliji na današnjem rebalansu državnog proračuna odobreno 44,8 milijuna kuna za izgradnju škole

VV | 7.5.2020. u 15:28h | Objavljeno u Društvo

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila o rebalansu proračuna zbog velikog smanjenja prihoda izazvanog krizom, ali su se u tom proračunu našla sredstva potrebna da se krene s izgradnjom osnovne škole u Svetom Iliji, točnije 44,8 milijuna. Planirana vrijednost projekta je oko 56 milijuna kuna, a sredstva iz proračuna će s 80 posto financirat će ga država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će Varaždinska županija osigurati 15, a Općina Sveti Ilija 5 posto potrebnih sredstava. Rok za izgradnju je 18 mjeseci. U novom će objektu i djelatnici škole i učenici imati mnogo bolje uvjete za rad,  uz to, omogućit će se i jednosmjenska nastava u školi koja je prošle godina proslavila svoj 180. rođendan.

Radi se o povijesnom projektu za Općinu Sveti Ilija, o najvećem ulaganju otkad postoji općina, istaknuo je općinski načelnik Marin Bosilj.

-To je ulaganje u obrazovanje u najvećem iznosu na području Varaždinske županije od kada postoji Republika Hrvatska .Prva građevinska dozvola izdana je pred više od 17 godina i samim time vidi se kako je bilo teško doći do jednog ovakvog povijesnog i kapitalnog projekta za našu malu općinu – kazao je načelnik Bosilj zahvalivši prije svega premijeru Andreju Plenkoviću koji je, kako kaže, unatoč ovoj krizi prepoznao važnost obrazovanja, razvoja sela i ruralnih sredina:

- Premijer Plenković ovdje je imao ključnu ulogu i od srca zahvaljujem u osobno ime, kao i u ime svih naših žitelja. Da nije bilo njega, sigurno ne bi bilo ni ovog projekta. Naime, od 2003. mijenjale su se vlade i premijeri i svi su imali priliku osigurati novce u proračunu za gradnju škole, ali na žalost, nitko to nije učinio do današnjeg dana, kada je ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem donijela takvu odluku. Zahvaljujem i resornoj ministrici  Blaženki Divjak čija je uloga također važna, kao i uloga našeg saborskog zastupnika Anđelka Stričaka bez čijeg angažmana, upornosti i brige da ovaj projekt  prođe, sigurno ne bi došlo do njegove realizacije. Gospodin Stričak je na dnevnoj bazi brinuo o tome da Vlada donese takvu odluku. Zahvaljujem i županu Radimiru Čačiću na njegovoj brizi i udjelu Županije u sufinanciranju  projekta, kao i resornom pročelniku Miroslavu Huđeku, ravnateljici naše škole Anđelki Rihtarić, zatim županijskoj vijećnici iz naše općine Nadici Dreven Budinski te bivšim načelnicima Ivici Minđeku i Franji Korparu koji su započeli ovaj projekt u vidu otkupa zemljišta i i izrade projektne dokumentacije.

sv_ilija.jpg

Načelnik Bosilj zahvalio je i svojem zamjeniku Dejanu Hrastiću te svim zaposlenicima Općine, ali i žiteljima Općine Sveti Ilija koji su bili strpljivi svih ovih godina.

- Sretni smo do neba – zaključio je načelnik Bosilj.

Sretan i ponosan je i saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak:

- Veseli me da smo nakon petnaestak godina koliko se priča, odnosno priprema investicija izgradnje nove osnovne škole u Svetiom Iliji stigli do faze izgradnje. To se postiglo suradnjom, odnosno vertikalom vlasti općina – županija - država. Ono o čemu su mnogi prije nas pričali, mi evidentno provodimo u djelo.

Stričak je dodao da će se realizacijom ove investicije podići i standard održavanja nastave, ali isto tako i standard života svih mještana Svetog Ilije.

- U svakom manjem mjestu upravo je škola centar zbivanja društvenog, sportskog, kulturnog života. Realizacija ove investicije je još jedan dokaz da aktualna vlada premijera Plenkovića od svih dosadašnjih vlada vodi daleko najveću brigu o razvoju Varaždinske županije – zaključio je Stričak.

Ovom viješću se pohvalio i ministar graditeljstva Predrag Štromar koji je slavio ovu vijest na svojoj Facebook stranici.

- Upravo je na sjednici Vlade donesena odluka za izgradnju škole u Svetom Iliji – osigurali smo 44,8 milijuna kuna! Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrazovanja za izgradnju škole, vanjsko uređenje, uređenje pristupne prometnice, ograde i školskih sportskih terena. Ministarstvo će sufinancirati izgradnju sa 44,8 milijuna kuna, dok je ukupna investicija 56 milijuna kuna. Od 2005. inzistiram na ovoj odluci, napokon smo uspjeli. Kako sam i obećao, dok god sam u Zagrebu dat ću sve od sebe da se ulaže u obrazovanje i da se realiziraju projekti koji će mojim ljudima na sjeveru omogućiti da žive bolje. A ministrici Blaženka Divjak hvala što smo u tom cilju zajedno i što je omogućila da se realizira i ovaj projekt u Svetom Iliji - napisao je u svojoj objavi Štromar.