Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu Foto: Varaždinska županija

Svečanost izvrsnosti: Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovitu djecu

VV | 20.9.2019. u 14:32h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska od danas ima deset novih europskih točaka za darovite. Centri izvrsnosti Varaždinske županije, jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, organizirali su svečanost dodjele certifikata novoimenovanim europskim točkama za darovite.
Riječ je o ustanovama, institucijama i udrugama iz svih dijelova Hrvatske koje uspješno rade s darovitom djecom, i to od vrtićke, pa do srednjoškolske dobi. Certifikate Europska točka za darovite su primili: Udruga za darovitost DAR, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, VI. osnovna škola Varaždin, Dječji vrtić „Dječji svijet“ Varaždin, Osnovna škola Trnjanska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Glazbena škola u Varaždinu, Gimnazija Petar Preradović Virovitica, Srednja škola Pregrada i Ka Raddar Karlovačke županije.
- Posebna je čast što kao jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj imamo priliku biti domaćini predstavnicima već registriranih europskih točaka za darovite, kao i predstavnicima deset ustanova, udruga i institucija kojima su danas uručeni certifikati. Certifikati su potvrda da su napravili iskorak u radu s darovitom djecom, da rade izvrsno i izvan uobičajenih okvira, a vjerujem da su im i  satisfakcija za sav uloženi trud u rad s talentiranom djecom. Na tome im čestitamo. Posebno je vrijedno što su na jednom mjestu stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske, što će u našoj Županijskoj palači razmijeniti iskustva i nadograđivati svoje sustave, jer time neće unaprijediti samo svoj rad s darovitom djecom, nego i cijelu Hrvatsku – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatske i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek istaknuo je kaoo je ovo prvi susret točaka za darovite. 

- Dat ćemo pregled što radimo mi u Europskom centru izvrsnosti u Varaždinskoj županiji, a svoj rad predstavit će i registrirane europske točke za darovite, Škola stvaralaštva – Novigradsko proljeće, Udruga „Vjetar u leđa“, Hrvatski robotički savez, OŠ „Petar Zoranić“ Nin, Dječji vrtić „Cvit Mediterana“ i Centar za poticanje darovitosti Rijeka. Svatko od nas će staviti „na stol“ ono što je najbolje i učit ćemo jedni od drugih – rekao je  Huđek, voditelj Europskog centra izvrsnosti Hrvatska i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije. 
Čestitke je uputila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

– Drago mi što sam ovdje i što mogu prisustvovati aktivnostima za poticanje izvrsnosti među učenicima. U Varaždinskoj županiji je tradicija rada s darovitim učenicima doista dugogodišnja, a postala je prepoznatljiva i na međunarodnoj razini. Izvrsni učenici su naša budućnost, oni potiču inovacije i pokreću naše gospodarstvo – rekla je Kralj.

Koja je uloga Europskog centra za darovite, govorila je tajnica Europske mreže za podršku darovitima Csilla Fuszek, ujedno voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj. Predavanje je održao doc. dr. sc. Željko Rački s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, dok je Stiven Toš iz Rotary RC Varaždina 1181 iznio primjer dobre prakse.

Barbara van Ginneken iz Nizozemske predstavila je međunarodnu specijalizaciju za rad s darovitim učenicima i studentima po programu „The RadboudSCW International Training on High Ability“, čiji je nositelj nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena. Riječ je o edukaciji namijenjenoj profesionalcima, stručnjacima koji već rade s osobama s visokim mogućnostima.

- Ovakvi susreti su za nas važni. U Nizozemskoj imamo znanja kako raditi s darovitom djecom, ali imate ih i vi, posebice ovdje u Varaždinskoj županiji. Blisko surađujemo i na tome smo zahvalni, jer ako radiš s darovitima, važno je prijeći nacionalne granice i dijeliti iskustva – istaknula je Barbara van Ginneken.

Označeno u