Svečano otvaranje u Gospodarskoj školi Varaždin Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Svečanim otvaranjem u Gospodarskoj školi s radom počelo devet Centara izvrsnosti

V.Ž.\V.V. | 21.10.2017. u 13:31h | Objavljeno u Društvo

Prigodnom svečanošću u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin s radom su u novoj školskoj godini 2017./2018. počeli jedinstveni centri izvrsnosti Varaždinske županije u kojima nadareni učenici mogu njegovati i dodatno razvijati svoje talente.

Devet centara – svaki iz drugog područja: matematike, fizike, informatike, poduzetništva, hrvatskog jezika, kemije, biologije, novih tehnologija i komunikacija – ove godine okuplja ukupno 834 nadarena učenika, koji će raditi sa 115 mentora. Od tog broja njih 503 je učenika osnovnih škola, a 331 učenik srednjih škola. Važno je istaknuti kako su sami Centri izvrsnosti pokrenuti još 2007. godine, a sustavni rad s učenicima u posljednjih 12 godina je pokazao rezulate: prošle školske godine se na državna natjecanja plasiralo 178 učenika i pet zborova iz naše županije, a Varaždinska županija ove godine ima i 15 državnih prvaka, 12 drugih i 17 trećih mjesta. Učenici su bili odlični i na međunarodnim natjecanjima: njih 14 je osvojilo medalje na olimpijadama, Županija ima četiri olimpijca te jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Početku rada prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek. Prisutnima se na početku svečanosti obratio župan Čačić koji je naglasio da je Varaždinska županija prva u Hrvatskoj počela s centrima izvrsnosti prije deset godina.

- Mnogi kad počnu prvi ne završavaju tako, ali mi smo još uvijek prvi i to uvjerljivo. Slijede nas neki, ali ne uspijevaju dostići tu razinu kvalitete. Projekt se nastavlja, devet centara ove godine, posebno smo usmjereni prema modernim tehnologijama, prema budućnosti. Europa je to prepoznala, dobili smo certifikat, postali smo točka za darovite, jedini u Hrvatskoj. Očekujemo da će naš rad biti prepoznat na još višoj razini i da ćemo postati jedan od 35 centara izvrsnosti u 19 zemalja, od kojih su dvije izvan Europe. Bit ćemo opet jedini u Hrvatskoj, ali naša znanja i iskustva prenosit ćemo drugima. Imat ćemo kvalitetniju platformu za komunikaciju i učenju – rekao je župan te dodao kako Varaždinska županija veliki dio financijskih sredstava izdaja za obrazovanje.

Profesor Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti za matematiku, najstarijeg centra izvrsnosti naznačio je kako su se ove godine osvojile 4 prve, 4 druge, 3 treće nagrade i 4 pohvale, i plus toga dva velika rezultata – prva srebrna medalja na svjetskoj matematičkoj olimpijadi i već peta ili šesta medalja na srednjoeuropskoj olimpijadi.

- Potpora Županije je neupitna i na tome smo jako zahvalni- rekao je profesor Topić.

Nakon službenog otvorenja i prigodnog programa, učenici su u pratnji mentora krenuli s radom.