Susret djece s gradonačelnikom na početku Dječjeg tjedna Foto: Grad Varaždin

Susret djece s gradonačelnikom na početku Dječjeg tjedna

vv | 7.10.2024. u 13:23h | Objavljeno u Društvo

Prvog dana Dječjeg tjedna, u Varaždinu je u ponedjeljak, 7. listopada u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održan tradicionalni susret članova Dječjih foruma i Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom Grada Varaždina dr. sc. Nevenom Bosiljem.

Učenici iz svih varaždinskih osnovnih škola i Centra Tomislav Špoljar postavila su gradonačelniku niz pitanja zatraživši od njega i gradske uprave rješavanje njihovih želja i ideja. Većina pitanja odnosila se na sigurnost djece u prometu. Djeca su upozorila na nesavjesne vozače koji ne poštuju prometne znakove, ali i na neodgovorne bicikliste ponajprije dostavljače na biciklima. Upozorila su i na nedostatak parkirališta za automobile ali i bicikle, te na gužve koje se stvaraju prilikom dolaska u školu. Zatraženo je i uređenje pločnika kojima djeca dolaze u školu, Dosta je članova Dječjih foruma zatražili uređenje igrališta, iscrtavanje igrališta te postavljanja zaštitnih mreža i podloga. Djeca su također upozorila na neugodne mirise te na odlaganje smeća, kao i na brigu o kućnom ljubimcima.

Susretu je nazočila i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u kojem će se ažurirati i pratiti realizacija opravdanih dječjih zahtjeva i molbi.

- Od prošlogodišnjih dječjih želja gotovo sve smo ostvarili ili smo u fazi realizacije. Djeca su puno realnija u svojim zahtjevima od odraslih. Mislim da je ovo važna vrsta komunikacije u kojoj djeca od malih nogu uče da mogu utjecati na provedbu ideja u gradu ili u školi. Time se stvaraju mlade, kvalitetne osobe koje će znati suočavati se s takvim problemima kada uđu u svijet odraslih. - rekao je gradonačelnik Bosilj i podsjetio djecu na mogućnosti prijavljivanja malih projekata na Participativni dječji proračun koji podrazumijeva autonomiju djece prilikom odlučivanja koji će se projekti realizirati.

Gradonačelnik je naveo konkretne aktivnosti koje već poduzima gradska uprava na ispunjavanju dječjih zahtjeva, a također je zatražio da se na buduće susret dodatno pozovu predstavnici policije i roditelja koji također mogu pripomoći rješavanju zahtjeva djece.

Koordinatorica Dječjih foruma i Dječjeg gradskog vijeća, Dubravka Novak, zastupnica u Hrvatskom saboru najavila je skore aktivnosti koje će imati za cilj osnaživanje prava djece i pravnu sigurnost djece, te zaštitu djece u sudskim procesima.

Pripremljen je i bogat program Dječjeg tjedna kojeg možete naći na poveznici:

https://varazdin.hr/upload/2024/10/program_djecjeg_tjedna_2024_u_varazdinu_6703bffa4c946.pdf

Galerija slika