Sunčana Glavak o borbi protiv raka, trajanju COVID potvrda i rusko-ukrajinskoj granici

VV | 14.2.2022. u 10:09h | Objavljeno u Društvo

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnom zasjedanju koje će se održati u Strasbourgu od 14. do 17. veljače.

Jačanje Europe u borbi protiv raka

Borba protiv raka jedna je od ključnih politika Europske unije. Kroz rad u Posebnom odboru za borbu protiv raka (BECA), zastupnica Sunčana Glavak uložila je 150 amandmana u suradnji s kolegama te 5 neovisnih amandmana kako bi se rezolucijom Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji što kvalitetnije odgovorilo na potrebe i izazove osoba koje imaju rak.

Rezolucijom se naglašavaju mjere kojima se može znatno pospješiti borba protiv raka, kao što su: olakšavanje pristupa prekograničnoj zdravstvenoj skrbi i kliničkim ispitivanjima, proširenje primjene postupaka zajedničke nabave, učinkovitije rješavanje problema nestašice lijekova protiv raka, jamčenje prava na zaborav te osiguravanje jednakog pristupa liječenju i inovativnim lijekovima protiv raka. Rasprava će se održati u utorak, a glasovanje u srijedu.

20 godina zajedničke europske valute

Sjednica će u ponedjeljak započeti svečanim obilježavanjem 20. godišnjice eura, valute koja će se u Hrvatskoj službeno početi koristiti 2023. godine. Zastupnici će s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde raspravljati o radu te institucije i stanju gospodarstva u EU-u. Rasprava se odvija u posebno važnom trenutku kada je inflacija u porastu, a istovremeno se očekuje i gospodarski oporavak nakon pandemije.

Europska demokracija i pokušaji smirivanja napetosti na rusko-ukrajinskoj granici

U utorak će se u Europskom parlamentu održati niz rasprava o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, ljudskim pravima i demokraciji u svijetu te politici Europske unije u tom području. Prema posljednjem Eurobarometru, gotovo trećina ispitanika istaknula je demokraciju kao vodeću vrijednost koju Parlament treba braniti, što se podudara s posljednjim istraživanjem o budućnosti Europe u kojem je 9 od 10 Europljana istaknulo da se slaže kako treba jačati demokraciju u EU-u.

Zastupnici će u srijedu s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom raspravljati o najnovijim diplomatskim pokušajima smirivanja napetosti između Rusije i Zapada oko Ukrajine.

Pandemija COVID-19 i njezin utjecaj na slobodu kretanja i mlade

Od ostalih tema na dnevnom redu zastupnici će raspravljati o dobrobiti životinja iz uzgoja, pravilima o naplati cestarina koja trebaju slijediti zeleniju politiku, jačanju obnovljivih izvora energije na moru, što je ključno za postizanje klimatskih ciljeva, te usklađivanju europskog pristupa i stanju slobode kretanja u kontekstu pandemije bolesti COVID-19. U utorak će zastupnici glasovati o tome hoće li se usprotiviti nedavnoj odluci Europske komisije o ograničavanju valjanosti digitalne COVID potvrde na 270 dana, nakon čega će potvrda vrijediti samo uz dodatnu dozu cjepiva.

Parlament će u srijedu glasovati o rezoluciji kojom se zahtijevaju hitne mjere za osiguravanje i poboljšanje budućnosti i dobrobiti mladih u Europi kako bi se riješio problem utjecaja bolesti COVID-19 na njihovu nezaposlenost i mentalno zdravlje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci