Suhodolci iz Jalžabeta na Ljetnoj školi SEMEP-a na Visu Foto: OŠ Jalžabet

Suhodolci iz Jalžabeta na Ljetnoj školi SEMEP-a na Visu

Varaždinske vijesti | 26.7.2022. u 20:59h | Objavljeno u Društvo

Otok Vis ponovno je ugostio ljetnu školu međunarodnog projekta SEMEP u kojem Hrvatska predvodi brojnošću i raznolikošću programa.

Nakon dvije pandemijske godine, grad Komiža opet je otvorila vrata semepovcima i njihovim projektima. Iz Varaždinske županije Ljetnoj školi su prisustovali Jakov, Adam i Ivan iz Školske družine "Suhodol" koja djeluje na Osnovnoj školi "Petar Zrinski" Jalžabet.

Suhodolci, predvođeni voditeljem Milivojem Dretarom, tijekom godine iskazali su se u osvajanju gorskih vrhova sjeverne Hrvatske. Njihov projekt pod nazivom "Stigla korona – za planine kolona" pozabavio se hipotezom povećanja broja planinara u vrijeme pandemije i negativnih posljedica za prirodu u vidu otpada.

Osim planinarenjem gdje su osvojili devet atraktivnih uzvišenja, istraživanje su nadopunili samostalnim zapažanjem te anketiranjem blizu 600 planinara iz cijele Hrvatske. Pažnju su posvetili i projektu zaštite Ivanščice kao novog parka prirode. Zaključak svega je da se broj planinara i izletnika u gorja povećao u pandemijskom razdoblju te da je uz planinarske staze i domove zapaženo više otpada nego prije.

Osim predavanja o klimatskim promjenama i brojnim radionicama, ostalo je vremena za obići najpoznatije plaže otoka Visa. Suhodolci su sudjelovali u planinarskom pohodi na otok Biševo i usput posjetili znamenitu Modru špilju te obišli staro dalmatinsko selo Dragodid. Zadnji dan pripao je istraživanju grada Visa, najstarijeg urbanog naselja na tlu Hrvatske koji slavi preko 2400 godina postojanja.

Sudjelovanje školskog tima na 23. Ljetnoj školi SEMEP-a omogućili su Varaždinska županija i Općina Jalžabet.

semep_vis_suhodol_jalzabet_22072022_1.jpg

semep_vis_suhodol_jalzabet_22072022_2.jpeg