Studentski centar u Varaždinu domaćin međunarodnoj radionici o urbanoj mobilnosti

vv | 5.3.2024. u 18:10h | Objavljeno u Društvo

U Klubu studenata Studentskog centra u Varaždinu, u utorak 5. ožujka počela je trodnevna, međunarodna radionica u sklopu projekta Pop Up Urban Spaces.

S partnerima iz devet europskih regija iz Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Poljske i Njemačke, predstavnici Grada Varaždina i Sveučilišta Sjever razmijenit će iskustva i održati prezentacije o promjenama u ponašanju građana u prometu, pametnim i održivim oblicima urbane mobilnosti, o aktivnom uključivanju građana u testiranje inovativnih zelenih pristupa kao i digitalnih tehnologija.

Organizator konferencije ja Razvojna agencija Sjever DAN, a sudionike je na početku pozdravio direktor agencije Željko Bedeković.

- Ukupna vrijednost projekta je 2,29 milijuna eura, od čega je Gradu Varaždinu namijenjeno 190 tisuća, a financiran je iz programa Interreg Central. U sklopu projekta sudionici će se baviti reakcijama građana kada se ograničava promet automobilima djelomično ili u cijelim ulicama. U sklopu projekta, Ulica Augusta Šenoe koja je dijelom zatvorena za promet automobilima dobit će dodatne module, drvene konstrukcije sa zelenilom kojima će se ozelenjeti ta javna površina namijenjena pješacima i biciklistima - najavio je Bedeković.

- Nadamo se da ćemo uz ovaj projekt s partnerima iz cijele Europe naše gradova učiniti još prijaznijim građanima, prije svega pješacima i biciklistima - naglasila je Barbara Strajnar, predstavnica vodećeg partnera na projektu iz slovenske općine Kamnik.

Svojom prezentacijom o poboljšanjima javnog prijevoza, radni dio konferencije otvorio je Ante Klečina, predavač sa Sveučilišta Sjever.

PopUpUrbanSpaces.jpg