Studenti i maturanti okupirali Sveučilište Sjever: počeo Festival znanosti i Dani otvorenih vrata Foto: Ilustracija

Studenti i maturanti okupirali Sveučilište Sjever: počeo Festival znanosti i Dani otvorenih vrata

IHR/Varaždinske vijesti | 23.4.2024. u 11:18h | Objavljeno u Društvo

Počeo je Festival znanosti na Sveučilištu Sjever, u sklopu kojeg je danas održan i Dan otvorenih vrata. Više od 100 različitih radionica i predavanja održat će se u okviru ovogodišnjeg festivala kojem je tema "Inteligencija", dok se učenici završnih razreda srednjih škola na Danima otvorenih vrata mogu upoznati sa svim studijskim programima koji se provode na Sveučilištu Sjever.

Dobrodošlicu svima poželjela je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet.

- U sklopu Festivala znanosti, koji je počeo jučer i održavat će se ovog tjedna u oba sveučilišna centra, Varaždinu i Koprivnici, održat će se Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti studijski programi koji se provode na Sveučilištu Sjever. Prvenstveno je namijenjen učenicima srednjih škola, koji će imati priliku i sudjelovati u radionicama. Organizacijom Dana otvorenih vrata cilj nam je predstaviti sve studijske programe koji se izvode na Sveučilštu Sjever te da svaki odjel pokaže širinu i zanimljivom prezentacijom pobudi zanimanje svih koji će ga posjetiti, a kojem je središnja tema "Inteligencija" - istaknula je prof. dr. sc. Hunjet.

Podršku Sveučilištu Sjever daje Grad Varaždin, a u ime varaždinskog gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo kako mu je drago što Sveučilište Sjever kontinuirano kroz ovakva događanja promiče znanost sa sjeveru Hrvatske, ali i Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

- U tome će imati podršku Grada Varaždina i dalje. Posebno mi je drago što je ovaj događaj otvoren za sve dobne skupine, od onih najmlađih koji se grade, koji imaju interes za novim spoznajama, znanjima i interes za znanošću ili one koji se još traže. Upravo ovakvi događaji kroz besplatne radionice i predavanja omogućuju da znanost bude dostupna svima i mislim da je to standard koji trebamo čuvati i držati, ali i širiti - ustrvrdio je Lukavečki.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek ustvrdio je kako je za Varaždinsku županiju Sveučilište Sjever izuzetno važno jer većina naših maturanata nastavlja svoje školovanje upravo na Sveučilištu Sjever.

- Kada gledamo sveukupnu situaciju u obrazovanju, možemo reći da Sjever pobjeđuje u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravo je Sveučilište Sjever treće sveučilište po broju upisanih studenata, a naši maturanti su po postotku treći koji nastavljaju daljnje školovanje. Ispred nas je samo Zagreb i Zagrebačka županija. Teško da ćemo mi preskočiti Zagreb, ali svi ostali nam gledaju u leđa i zato vam želim u ime Varaždinske županije da se i dalje tako razvijate - ustvrdio je Huđek, koji je i službeno proglasio otvorenim Festival znanosti i Dane otvorenih vrata.

Festival znanosti održava se u oba sveučilišna centra do kraja tjedna, pa imate li priliku svakako svratite na Sveučilište Sjever.