Studenti FOI-ja prezentirali istraživanja na 10. studentskom međunarodnom simpoziju u SAD-u

VV | 17.7.2022. u 16:09h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnji 10. Studenti međunarodni simpozij / 10th Student’s Symposium Learning održan je od 5. do 14. srpnja 2022. na Sveučilištu Cincinnati u Ohiu i na Sveučilištu Carlow u Pittsburghu u Pensilvaniji.

Ovaj projekt je Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu započeo 2010. godine i od tada se kontinuirano jednom do dva puta godišnje organiziraju mobilnosti hrvatskih studenata u SAD i američkih studenata u Hrvatsku. U okviru suradnje realizirano je 100-tinjak mobilnosti nastavnika i studenata u oba smjera. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, a ovogodišnji predstavnici studenata FOI-ja su Nikolina Bajkovec i Erik Đuranec. Studenti su prezentirali istraživanja vezana uz prilagodbu studija studentima s invaliditetom, s naglaskom na ulogu vršnjačke potpore i korištenje umjetne inteligencije, dok je voditeljica projekta predstavila dosadašnje rezultate i planove za nastavak projekta.

Partnerska međuinstitucionalna suradnja

Simpozij je realiziran zahvaljujući velikoj podršci Uprave FOI-ja, Studentskog zbora Fakulteta organizacije i informatike i Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra Varaždin, Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja i Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora FOI-ja, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Općine Kneginec, Međimurske županije i Centra za podršku i razvoj karijera FOI-ja. Posebna i velika zahvala Sveučilištu Cincinnati – TRIO McNair programu, Uredu za međunarodna strateška partnerstva UC, Fakultetu Clermont College UC, Carlow Sveučilištu u Pittsburghu i Hrvatskoj bratskoj zajednici na gostoprimstvu i organizaciji događanja u SAD-u. Bogatstvo Simpozija sastoji se u različitosti istraživačkih tema i interdisciplinarnom pristupu. Studenti su sudjelovali u diskusijama koje su otvorile nove perspektive i mogućnosti budućih istraživanja s obzirom na njihovo područje stručnosti.

Studenti upoznali i američku kulturu i običaje

Osim istraživačkog dijela, Simpozij je uključivao i kulturne i sportske sadržaje. Sudionici su imali prilike upoznati bogatu američku kulturu, povijest i običaje. U Cincinnatiju u državi Ohio posjetili su National Underground Railroad Freedom Center, spomenik oslobođenja Afroamerikanaca od robovlasništva. Osim putovanja kroz povijest, bilo je vremena i za praćenje utakmice lokalnog baseball tima Cincinnati Reds. U Pittsburghu, gradu čelika i gradu s više mostova od same Venecije, tim FOI-ja posjetio je Carnegie National History muzej, čija kolekcija predstavlja jednu od najbogatijih paleontoloških kolekcija fosilnih ostataka dinosaura. Nadalje, tu je i posjeta muzeju velikog i popularnog umjetnika Andyja Warhola koji je rođen i školovan u Pittsburghu, a nije izostala ni posjeta sudionika poznatoj Duquesne žičari koja neprestano radi više od stotinjak godina. Razgledavanje velebne Learning Cathedral Sveučilišta u Pittsburghu bilo je izuzetno zanimljivo. Ova institucija svojom gotičkom arhitekturom podsjeća na popularni Hogwarts u svijetu čarobnjaka Pottera. Tim FOI-ja došli su pozdraviti i predstavnici Croatian Fraternal Union / Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, koji pripremaju članak za objavu u popularnim novinama HRZ-e „Zajedničar“. Posjet obiteljskom domu i zakladi nedavno preminulog uglednog profesora sa Sveučilišta u Pittsburghu, Thomasa Saatyja, kao i razgovor s gospođom Saaty bio je posebna i nezaboravan doživljaj. Kulturni dio simpozija u Pittsburghu završen je vožnjom brodom po rijekama oko grada te pogledom na prekrasne vizure. Veselimo se sljedećem susretu i simpoziju na FOI-ju 2023. - poručuju FOI-jevi studenti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci