Što su glumci i drugi zaposlenici varaždinskoga HNK poručili vijećnicima

vv | 27.11.2021. u 08:43h | Objavljeno u Društvo

Članica vijeća sastavljala program, potvrđivala ga i sama sebi dodijelila režiju!?

Glumci i drugi zaposlenici HNK u Varaždinu, točnije njihovi novoizabrani predstavnici, uputili su uoči 6. sjednice varaždinskoga Gradskoga vijeća pismo vijećnicima, budući da je na dnevnom redu najavljena točka: Informacije o radu HNK u Varaždinu. Šoviše, tražili supristup sjednici, ali nisu primili odgovor pa im je, vjerojatno, i to bio poticaj za pismo.

- Sigurni smo kako ćete zdušno raspravljati o izvješćima revizija, ali Vas želimo podsjetiti kako mi još uvijek nemamo repertoar zbog postupaka Kazališnog vijeća. Dana 26. srpnja, na prvoj sjednici novog saziva, Kazališno vijeće odbacuje postojeći repertoar bez da su uopće bili upoznati sa sadržajem istog te nalažu intendantici tko će i kako pisati repertoar. Ne samo da su time prekoračili svoje ovlasti, nego su nepotrebno doveli Kazalište u situaciju u kojoj se srozava sav umjetnički trud proteklih godina. Do dana današnjeg, nikome nije jasno zašto je Kazališno vijeće postupilo protivno Pravilniku o radu Kazališnog vijeća,, upozorava se u pismu.

Repertoar koji je izglasan od strane prošlog Kazališnog vijeća, kako posebno naglašavaju, nije samo nezakonit, već je u sprovođenju istog moguć i sukob interesa pojedinih članova Vijeća.

-Članica vijeća je sastavljala program, potvrđivala ga i sama sebi dodijelila režiju, upozoravaju.

Stoga vijećnike mole da ovu situaciju konačno uzmu u obzir jer "bez kvalitetnog repertoara, Kazalište se vraća stotinu koraka unatrag".

-Mi na to nećemo pristati. Hoće li za navedene postupke itko odgovarati, pitaju.

U samo nekoliko prošlih mjeseci, kako podsjećaju, HNK u Varaždinu je za svoja umjetnička ostvarenja dobio pregršt nagrada u zemlji i inozemstvu.

- Ne živimo od čestitanja, ali bi bilo lijepo od Vas, da ste uputili bilo kakvu javnu čestitku HNK u Varaždinu i njegovim zaposlenicima. S obzirom na različite komentare posljednjih mjeseci, uz svo dužno poštovanje, neki od Vas ne razumiju ili ne žele razumjeti važnost navedenih činjenica. Mišljenje o radu Kazališta može dati svatko, javna smo ustanova, ali razumjeti specifičnosti svakog njegovog dijela, mogu samo rijetki. Glumci nisu „paraziti“ koji, eto, po „pravdi boga“ primaju plaću, već ljudi koji trebaju izazovan repertoar te vrhunske redatelje/ice kako bi pokazali sav svoj potencijal, naglašava se u pismu koje potpisuju Robert Plemić, član Kazališnog vijeća, Hana Hegedušić,  članica Kazališnog vijeća te Karlo Mrkša,  sindikalni povjerenik, uz poruku da očekuju  podršku kako bi vijećnici i svi posjetitelji gledali odlične predstave, a ne mrak na pozornici.