Što će sve biti idući vikend na KVART festivalu? - Bosilj optimistično poručio...

Marin Hižar | 14.6.2022. u 12:27h | Objavljeno u Društvo

Turistička scena za mlađe generacije i ove se godine razvija na području Varaždina. Tako će se u organizaciji Udruge P4 ponovno održati KVART festival. Radionice, igre i koncerti – sve to i više dio je programa koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, dok dvorište kod P4 postaje sve skučenije za varaždinsku mladež. To se sve sada mijenja. KVART postaje isključivo glazbena manifestacija, a organizatori ne smatraju da će se to loše odraziti na njihov uspjeh. Uoči festivala, koji se održava od  23. do 25. ovog lipnja, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj itekako je optimističan. 

- Grad Varaždin može biti sretan što ima tako aktivne mlade. Čak mogu reći i - hiperaktivne. I P4 i Udruga VUK doprinose tome da se Varaždin bolje plasira na kulturno-turističkoj karti Hrvatske. Samo kao primjer, prošli vikend nije bilo ni jedne slobodne sobe ni u jednom varaždinskom hotelu, pa čak ni u privatnim smještajima. Kada će se održavati KVART festival imam osjećaj da će biti slična situacija. Idemo prema tome da se Varaždin pozicionira kao city break destinacija. Mi nismo za dugotrajne sedmodnevne boravke, ali vikend destinacija jesmo i upravo ovakve manifestacije pridonose tome! - komentirao je gradonačelnik Neven Bosilj.

60020-17a7ee33a0.jpg

Neven Bosilj

Kvart je u svojim početcima bio samo zona Špancirfesta. Ovogodišnje četvrto izdanje bit će posebno po svojoj samostalnosti. Uska suradnja sa TZGV i Gradskom upravom, te pokrovitaljima programa, i dalje se nastavlja bez obzira na odvajanje od Špancirfesta. Daljnji novitet je korištenje KVART-a kao scenu prikazivanja onog najboljeg što mlade izvođačice i mladi izvođači nude u regionalnoj glazbenoj sceni. Svakako valja u tom kontekstu spomenuti varaždinskog glazbenika "Banfica" koji je uspio biti potpisan za glazbenog izdavača Balkaton. Na ovogodišnjem popisu su također Z++, Kukus, Bore Balboa i Sara Renar uz druge.

- Prvi dan zapravo krećemo s konferencijskim dijelom što je jedna od glavnih karakteristika takvih showcase događanja. Dat ćemo priliku novim mladim glazbenicama i glazbenicima da se predstave - da sudjeluju u panelima i da imaju neko mjesto za umrežavanje s drugima. Na kraju dana oni će svi imati i zajednički nastup pred publikum. To je velika novost za Varaždin, ali i za cijelu Sjevernu Hrvatsku. Pokušat ćemo tijekom tog dana pričati i o autorskim pravima, te o digitalnim servisima i na koji način možemo hrvatsku glazbu promovirati i plasirati na stranim tržištima - rekao je Nino Preložnjak, voditelj Udruge P4.

60020-a74dc91712.jpg

Nino Preložnjak

Glavnu suradnju za ovo izdanje KVART-a ekipa iz P4 uspostvalja s poznatom zagrebačkom radio stanicom "Radio 808". Glavna poveznica im je Emir Bešić, rođeni Varaždinac i član tima "Radio 808". Nezavisna glazbena scena itekako je zahvalna tom radijskom timu za svu njihovu podršku, dok je sam radio dugo iščekivao ovu suradnju. 

- Poslagali su nam se jednostavno zajednički interesi. Kroz sve njihove sessione, koncerte i afterpartije želimo pokrenuti važne teme i stvoriti platformu za mlade glazbenice i glazbenike koji imaju malo više problema s izlaskom i plasmanom na glazbenu scenu. Da zajedno s gradskim i županijskim strukturama napravimo jednu takvu kulturnu platformu za ovo područje. Na afterparijima nastupat će, među ostalome, DJ-i i glazbeni urednici koji imaju svoje autorske emisije na našem radiju - poručio je predstavnik radijske postaje Emir Bešić.

60020-1eeae43c2f.jpg

Emir Bešić