Stjepan Adanić i Neven Bosilj sutra povodom 30. obljetnice oslobođenja Varaždina pucaju iz topa

| 21.9.2021. u 13:47h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 22. rujna, na 30. obljetnicu oslobođenja grada Varaždina i predaje 32. korpusa JNA, u 11 sati, na Starom gradu, uzicu Varaždinskog topa povući će ratni gradonačelnik i sadašnji gradonačelnik grada Varaždina, Stjepan AdanićNeven Bosilj.

Stjepan Adanić rođen je 2. siječnja 1959. godine u Loboru, a školovao se u Hrvatskom zagorju. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1983. godine, a 2012. godine na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz nacionalne sigurnosti. Bio je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine.

U javnosti je najpoznatiji po svom ratnom putu. U službenoj biografiji stoji da je bio ratni gradonačelnik Varaždina 1990./92. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. godine. Predsjednik Franjo Tuđman imenuje ga 1991. godine pomoćnikom ministra obrane, šefom vojnog kabineta predsjednika i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i Hrvatske. Pregovori su vođeni s generalom Andrijom Rašetom, pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU). Bio je glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srpskih koncentracijskih logora te kao pregovarač i talac sudjeluje u oslobađanju 2500 ljudi.

- Posebna je prilika da na sam dan oslobođenja iza topa stanu dva gradonačelnika. Stjepan, za čijeg je mandata Varaždin ispisao još jednu zlatnu stranicu u knjizi svoje bogate povijesti i Neven“u čijim je rukama” budućnost našeg grada. Taj dan, 22. rujna, slavimo kao Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije i zato nema bolje prilike da se Varaždinska građanska garda, na svoj osebujan način, uključi u tu veliku i jubilarnu proslavu - javljaju iz Varaždinske građanske garde.