Stigle knjige za bibliokombi u novomarofsku knjižnicu

Varaždinske vijesti | 10.11.2022. u 12:25h | Objavljeno u Društvo

U Gradsku knjižnicu i čitaonicu Novi Marof stigle su knjige za bibliokombi koji će od proljeća iduće godine knjige učiniti dostupne na 'kućnom pragu', što je posebice važno za osobe u ruralnim dijelovima te osobe s poteškoćama u kretanju kojima je pristup knjizi otežan.

Nabavom bibliokombija povećat će se dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum.

Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima na 8 stajališta dnevno 30 sati tjedno. Ruta za bibliokombi ići će preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, i Presečno, od Remetinca pa kroz Belski dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo.

Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Kršćenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu.

Kako bi se promovirale čitalačke aktivnosti i događanja, u sklopu pokretne knjižnice provodit će se i promotivni programi za djecu i mlade, sve u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Stanice bibliokombija će se pretežito nalaziti u blizini škola, vrtića i društvenih domova, a ponegdje i u blizini autobusnih stajališta.

- Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.062.619,02 kuna, a financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.753.226,17 kn, dok će ostatak iznosa od 309.392,85 kn biti podmiren iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – kažu iz knjižnice te napominju kako je u svrhu opremanja bibliokombija nabavljeno 1500 primjeraka knjižne građe od izdavačke kuće Katarina Zrinski, i to beletristike, stručne, znanstvene i popularno-znanstvene literature za djecu, mladež i odrasle.