Objavljena edukacijska knjižica za djecu i mlade "Stari grad, novo putovanje"

Julijana Marčec | 27.9.2023. u 18:13h | Objavljeno u Društvo

Kroz program Muzej i škola - MIŠ školarci upoznaju muzejsku građu i postave

"Stari grad, novo putovanje" naslov je edukacijske knjižice koja je prošlog ponedjeljka, 18. rujna, predstavljena u Gradskom muzeju Varaždin.

Riječ je o knjižici koja je nastala u sklopu programa Muzej i škola - MIŠ, zahvaljujući kojem već desetak godina varaždinski školarci dolaze na izložbe i sudjeluju u radionicama tijekom školske godine te na taj način upoznaju muzejsku građu i postave na svim odjelima.

Ilustracije kao poticaj na likovno izražavanje djece i mladih

- Edukacijska knjižica je namijenjena djeci i mladima, a moći će ju koristiti prilikom razgleda stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela, koji je smješten u Starom gradu, ali i u edukacijskim radionicama koje priređujemo u programu Muzej i škola. U knjižici su predstavljene sve muzejske cjeline stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela, kao i povijest utvrde Stari grad, a s obzirom da se radi o prikazu utvrde iz prošlih vremena za ciljanu skupinu, ilustracije u knjižici su vizualno privlačne te su obogaćene pripadajućim zadacima kao poticaj na likovno i kreativno izražavanje, ali i otkrivanje ili proširivanje vlastitog likovnog stvaralaštva.

378116985_791057903027869_3076746418121054835_n.jpg

- Uz to, inovativne tiskarske značajke dodaju edukacijskoj knjižici još veću privlačnost i kreativnu slobodu kako bismo našim najznatiželjnijim posjetiteljima omogućili novo doživljajno iskustvo vezano uz kulturnu baštinu koja se čuva u utvrdi Stari grad - rekla je kustosica-pedagoginja Jelena Petković koja je osmislila ovu zanimljivu knjižicu s kreativnim zadacima.

Zanimljive ilustracije napravio je ilustrator iz Italije, s varaždinskom adresom -Fabio Leone, koji se već godinama bavi umjetnošću, dizajnom i izradom ilustracija, a posebno ga inspiriraju povijesne teme, od vitezova i utvrda do dvoraca.

Fabio Leone se je rado uključio u ovaj projekt, koji mu je ujedno i prva službena suradnja s varaždinskim muzejom, a uskoro će završiti i projekt koji radi s muzejom u Kninu, pa će se ponovno moći posvetiti varaždinskoj kulturnoj baštini.

Program Muzej i škola - MIŠ

U atriju Staroga grada muzealci su predstavili i program Muzej i škola - MIŠ, koji provode uz financijsku podršku Grada Varaždina već desetak godina.

- Zahvaljujući tome učenici varaždinskih osnovnih škola početkom svake školske godine dobiju knjižicu u kojoj prilikom individualnog i razrednog posjeta Muzeju ili sudjelovanja u radionicama dobiju naljepnicu, pa oni s najviše naljepnica dobiju nagrade i idu na prigodni izlet - rekao je ravnatelj Muzeja Miran Bojanić Morandini dodavši kako su i ove godine poslali ponude gradovima i općinama u cijeloj županiji te da su se već odazvale općine Donja Voća, Sveti Ilija, Beletinec, Jalžabet, Sračinec, Martijanec i Trnovec, ali i da je natječaj još otvoren pa se svi koji žele da učenici besplatno mogu u Gradski muzej Varaždin još uvijek mogu uključiti.

Ovaj program i atraktivnu publikaciju pohvalila je na predstavljanju i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva mr.sc. Vlasta Krklec, koja je pritom naglasila kako su to sadržaji bez kojih je danas Muzej nezamisliv te da je to pravi put do stvaranja nove publike, odnosno približavanja muzejske građe mlađim posjetiteljima.

Ovu publikaciju besplatno će dobiti svi sudionici programa Muzej i škola, a svi ostali mogu ju kupiti na recepciji Staroga grada.

knjizica_MIS_21.jpg