"Srušit ćemo vrtić u Koprivničkoj i izgraditi novi, a u planu je još jedan novi vrtić”

IHR/Varaždinske vijesti | 23.2.2022. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

- Vrtić u Koprivničkoj ulici prijavit ćemo na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao potpuno novi projekt. Sjećate se da su u tom vrtiću još uvijek azbestne ploče, koje nisu opasne ovakve kao što su sad, ali mislimo da je taj vrtić prestar, nije dobar i idemo na kompletnu rekonstrukciju, znači rušenje i izgradnju novog vrtića. Pripremamo projektnu dokumentaciju kako bismo ga mogli prijaviti na natječaj, a novi objekt trebao bi biti izgrađen na kat i bit će površine od oko 1.550 četvornih metara – najavio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković na konferenciji za novinare kojoj je tema bila poboljšanje uvjeta za boravak djece u objektima Dječjeg vrtića Varaždin.

DSC_4513.jpg

U ovoj godini u opremanje objekata Dječjeg vrtića Varaždin uložit će se ukupno 1.140.000 kuna, a Marković je najavio kako Grad Varaždin traži zemljište za izgradnju još jednog vrtića, po modelu vrtića u Hrašćici,

- Projekt vrtića u Hrašćici je gotov i čeka, a mi tražimo gradsko zemljište kako bismo izgradili još jedan vrtić. Cilj je poboljšati uvjete i gradnja novih vrtića kako više ne bismo imali liste čekanja - najavio je Marković koji je najavio i uvođenje certificirane prehrane u gradske vrtiće.

-  U vrtiću u Dravskoj ulici, gdje je Uprava vrtića, postoji kuhinja iz koje se voze obroci u ostale objekte i možemo na jednom mjestu ostvariti da naša djeca imaju dobru prehranu, djeca moraju jesti kvalitetno i u skladu s nutricionističkim standardima i smatramo da je ovo dobar put - kaže Marković.

Od ulaganja koja su trenutno u tijeku u Gradskom vrtiću Varaždin, u Aleji su sanirana dva sanitarna čvora, a još dva bit će obnovljena na proljeće.

- U vrtiću u Aleji uređuje se praonica i vešeraj, a osigurat ćemo novce i za novu perilicu jer trenutno vrtić ima jednu iz 80.-ih godina prošlog stoljeća. Također, obnovit ćemo svih šest sanitarnih čvorova u vrtiću u Kozarčevoj, a u tom vrtiću moramo obaviti i rekonstrukciju krovišta, a Dječjem vrtiću Varaždin dat ćemo jedan automobil od Grada Varaždina za potrebe djelatnika vrtića. Također, vrtić u Kućanu je novi, ali nažalost nije bio dobro isprojektiran, pa tako nedostaju nadstrešnice, a uredit ćemo ga i hortikulturalno - rekao je Marković koji je otkrio kako počinju pregovori sa sindiktom oko povećanja plaća djelatnika.

DSC_4505.jpg

- Svjesni smo toga da plaće nisu velike kao što bi naši djelatnici htjeli, ali idemo u pregovore i vidjet ćemo kamo će nas to dovesti. Želimo da se plaće korigiraju, ali to ćemo vidjeti sa sindikatom, na koji način i u kojoj mjeri - najavio je Marković i dodao kako će se kroz sva ova ulaganja unaprijediti kvaliteta boravka djece u Gradskom vrtiću Varaždin. 

- Međutim, to nije dovoljno. Smatramo da i Dječji vrtić Varaždin treba djeci ponuditi dodatne sadržaje, kao što to imaju privatni vrtići, odnosno da se puno više mora raditi na kvaliteti boravka i programa. Cijena vrtića je sada izjednačena za roditelje, i za gradske i za privatne vrtiće, i iznosi 700 kuna mjesečno, ali potrebno je još poraditi na dodatnim sadržajima - rekao je Marković.

Uz Markovića, na konferenciji za novinare je bila i privremena pročelnica varaždinskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te Jasenka Husnjak, ravnateljica vrtića.