Srijeda u muzeju: Vunasti nosorog Erika na posjetu u Sisku

VV | 23.3.2023. u 13:34h | Objavljeno u Društvo

Srijeda u Muzeju, koja je bila na rasporedu 22. ožujka, održala se izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin i to u Sisku, u tamošnjem Gradskom muzeju, u kojem se otvorila izložba pod nazivom Megafauna, projekt realiziran u suradnji ovih dviju muzejskih institucija.

Pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune. U želji za pobližim upoznavanjem toga čudesnog razdoblja života na Zemlji, upravo su koštani ostaci te odljevi tih titana prošlosti fokus zajedničke izložbe gradskih muzeja iz Varaždina i Siska, na kojoj će prezentirani eksponati vunastog nosoroga i mamuta posjetiteljima pružiti detaljniji uvid u onodobni ekosustav kontinentalne Hrvatske, znatno drugačiji od današnjeg.

Tako je Erik(a), jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, nakon dugotrajne i opsežne obnove te premijernog predstavljanja na izložbi u GMV-u 2020. godine, otišla na put u Sisak, gdje će sa svojim sisačkim suvremenikom mamutom biti dostupna za razgled posjetiteljima do 22. svibnja ove godine.

Kustos izložbe je dr. sc. Mario Carić s Instituta za antropologiju, a suradnica Lovorka Štimac-Dedić, viša kustosica u GMV-u.

669A9202_005.jpg

669A9221_004.jpg