U sklopu Srijede u muzeju projekcija filma "Varaždinska biskupija"

VV | 7.10.2017. u 08:43h | Objavljeno u Društvo

U nizu programa posvećenih obilježavanju 20. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije, među kojima je i nedavno otvorena izložba u palači Herzer GMV-a pod nazivom Trag dobrote, u sklopu Srijede u Muzeju, 11. listopada, održava se i projekcija filma "Varaždinska biskupija".

Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu u kojemu se na informativan način govori o toj crkvenoj instituciji, s prikazom povijesti njezina nastanka, ali i vjerskih i kulturnih posebnosti i znamenitosti, kao i prirodnih ljepota područja na kojima se Biskupija prostire. U filmu su prikazani i neki povijesni momenti, poput materijala o uspostavljanju Varaždinske biskupije, o čemu su govorili prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej i kardinal Franjo Kuharić, zatim proslava 600. obljetnice čuda u Ludbregu, kada je kao Papin izaslanik stigao kardinal Jozef Tomko, kao i ustoličenje mons. Josipa Mrzljaka, na kojemu je, uz novoga biskupa, govornik bio i kardinal Josip Bozanić.

Posebni dio filma odnosi se na sjećanja biskupa Mrzljaka o kardinalu Stepincu, njegovu ujaku, s kojim se često viđao tijekom Stepinčeva zatočeništva u Krašiću.

Redatelj filma je Jakov Sedlar a autor teksta je Hrvoje Hitrec. Program se održava u organizaciji Varaždinske biskupije i Gradskog muzeja Varaždin , a film započinje 19 sati. Ulaz je besplatan.