U GMV-u izložba o izradi ikebane - japanskoj umjetnosti aranžiranja cvijeća Foto: GMV

U GMV-u izložba o izradi ikebane - japanskoj umjetnosti aranžiranja cvijeća

Varaždinske vijesti | 5.6.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Ikebana u doslovnom prijevodu znači "davanje života cvijeću" ili "dopustiti cvijeću da se izrazi", pri čemu je cilj uhvatiti ljepotu cvijeća, lišća i grana te prikazati biljke u trenutku njihove najveće ljepote

U sklopu Srijede u Muzeju, 7. lipnja u lapidariju Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba Ikebana.

Na izložbi će biti predstavljeno desetak ikebana polaznica međunarodne radionice održane 4. i 5. svibnja u GMV-u pod vodstvom Han Le Han, majstorice ikebane iz Berlina.

Han Le Han je povjesničarka umjetnosti koja je specijalizirala azijsku umjetnost, a u Japanu je u školi Ikenobō, najstarijoj školi ikebane, osnovanoj u 15. stoljeću, učila ovu tradicionalnu umjetnost aranžiranja cvijeća.

Ikebana u doslovnom prijevodu znači "davanje života cvijeću" ili "dopustiti cvijeću da se izrazi", pri čemu je cilj uhvatiti ljepotu cvijeća, lišća i grana te prikazati biljke u trenutku njihove najveće ljepote, za što su bitni i mentalna koncentracija, mir i sklad te osobni osjećaji umjetnika.

Polaznice radionice, keramičarke iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, izložit će svoje ikebane u autorskim keramičkim i porculanskim vazama i predstaviti ih kao cjelovite projekte.

Uz otvorenje izložbe, Han Le Han će govoriti o majstorstvu izrade ikebane i publici demonstrirati postupak njihove izrade.

Izložbu Ikebana, postavljenu za razgled do 11. lipnja, organiziraju Gradski muzej Varaždin i Snježana Pokos-Vujec, samostalna umjetnica u okviru projekta Ceramica Populi.