SRIJEDA U MUZEJU Izložba apstraktne fotografije Krajolici bijega autorice Maje Strgar Kurečić Foto: Gradski muzej Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU Izložba apstraktne fotografije Krajolici bijega autorice Maje Strgar Kurečić

vv | 13.6.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 15. lipnja u 19 sati u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10) otvara se izložba apstraktne fotografije pod nazivom Krajolici bijega nagrađivane suvremene autorice Maje Strgar Kurečić. Projekt je realiziran u okviru međumuzejske suradnje četiriju hrvatskih muzeja: Muzeja grada Koprivnice (nositelja programa), Gradskog muzeja Varaždin, Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Gradskog muzeja Virovitica, u kojima će se izložba pojedinačno održati nakon premijernog prikazivanja u Varaždinu.

Izložba se sastoji od četrdeset originalnih fotografija velikog formata (34 fotografije dimenzija 70/100 cm, odnosno 6 fotografija 100/150 cm) koje pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije. Kako je naglasila autorica stručne koncepcije izložbe Draženka Jalšić Ernečić, radi se o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika, istovremeno vrlo osobnog i moćnog. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda, fokusiranog na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike. Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti (non-objectiv art) i apstraktni krajolik. Umjetnička fotografija Maje Strgar Kurečić je na tragu apstraktne fotografije bliske američkom apstraktnom ekspresionizmu i fotografiji Aarona Siskinda iz sredine 20. stoljeća. Autorica fotografijom bilježi krajolike bijega i na suptilan, ekspresionistički način snima kritiku modernog društva i komponira mistične prostorne metafore.

U Varaždinu je izložba postavljena za razgled do 4. rujna, nakon čega se predstavlja u Zagrebu, a potom do konca godine i u preostala dva muzeja u Koprivnici i Virovitici.

Otvorenjem izložbe Maje Strgar Kurečić u GMV-u završava ciklus Srijeda u Muzeju, koji se nakon ljetne stanke nastavlja u rujnu, kada se objavljuje i novi broj Varaždinskog muzealca.