Srijeda u Muzeju: Konzervatorsko-restauratorski radovi na oltaru sv. Ivana Krstitelja Foto: Gradski muzej Varaždin

Srijeda u Muzeju: Konzervatorsko-restauratorski radovi na oltaru sv. Ivana Krstitelja

Varaždinske vijesti | 14.5.2019. u 20:01h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 15. svibnja, u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) održava se predavanje o konzervatorsko-restauratorskim radovima na oltaru sv. Ivana Krstitelja u franjevačkoj crkvi u Varaždinu, uspješno završenima prošle godine.

Predavanje je pripremio Tomislav Sikinger, voditelj Restauratorskog odjela Ludbreg Hrvatskoga restauratorskog zavoda, ustanove kojoj je obnova oltara bila povjerena.

Samostan i crkva sv. Ivana Krstitelja pripadaju najcjelovitijem baroknom sklopu u Varaždinu, koji se razvijao od početka 13. do sredine 18. stoljeća. Oltar sv. Ivana Krstitelja, podignut između 1699. i 1702. nakon što je prvotni izgorio u požaru, uz propovjedaonicu je najstariji očuvani dio crkvenog inventara. Franjevci su ga naručili kod mariborskih stolara Hermana Sultza i Matije Simona prema nacrtima bavarskog franjevca o. Kristofora Zettla, a u dijelovima je u tri navrata do Varaždina prevezen Dravom. Kiparski radovi na velikim skulpturama svetaca pripisuju se mariborskom kiparu Franji Krištofu Reissu, koji ovim ciklusom ostvaruje remek-djela.

Zbog izrazito visoke vlage koja je prodirala iz kripte ispod svetišta, na oltaru su nastala velika oštećenja, zbog čega je bila potrebna hitna sanacija. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i pripremljene dokumentacije, obnova je započela 2009., a završena je 2018. godine. Na predavanju će biti riječi o cijeloj kronologiji nastanka monumentalnog franjevačkog oltara u 17. i 18. stoljeću, kao i njegovoj povijesti te vraćanju izvornog izgleda.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Hrvatski restauratorski zavod – Restauratorski odjel Ludbreg.

Oltar prije radova:

Oltar_sv._Ivana_Krstitelja_prije_radova.jpg

Oltar poslije radova:

Oltar_sv._Ivana_Krstitelja_nakon_radova.jpg

Skulptura sv. Elizabete prije radova:

Skulptura_sv._Elizabete_prije_radova.jpg

Skulptura sv. Elizabete nakon radova:

Skulptura_sv._Elizabete_nakon_radova.jpg