Srijeda u Muzeju: Doznajte tajnu uzidanih cipelica i druge priče iz postolarske povijesti Varaždina Foto: GMV

Srijeda u Muzeju: Doznajte tajnu uzidanih cipelica i druge priče iz postolarske povijesti Varaždina

Varaždinske vijesti | 6.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U prostoru Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin postavljena je izložba "Šošteraj – Priče o cipelama iz GMV-a", otvorena potkraj prošle godine, koja kroz niz predmeta ilustrira postolarsku povijest Varaždina.

Dosad ju je razgledao velik broj posjetitelja, a u sklopu Srijede u Muzeju 9. ožujka organizira se razgled kroz izložbeni postav uz stručno vodstvo Jelene Rančić, kustosice u GMV-u i autorice izložbe.

Među zanimljivim pričama povezanima s izlošcima je i ona o dječjim cipelicama pronađenima između daščanog poda i tavanskih greda prilikom rekonstrukcije kuće Krautsackh u Zagrebačkoj ulici 11 u Varaždinu. Njihova je ugradnja bila namjerna, a namjena apotropejska: služile su za zaštitu kuće i ukućana od utjecaja zlih sila.

Običaj skrivanja cipela unutar građevina poznat je diljem Europe, a cipele su se ugrađivale najčešće u dimnjake, iznad vrata ili na tavanu. Najstarije uzidane cipelice nađene su u Engleskoj, u crkvi iz 14. stoljeća, no početkom 20. stoljeća praznovjerni graditelji i vlasnici kuća napuštaju ovu praksu.

Northampton Museum and Art Gallery sa Sveučilištem Hertfordshire vodi Indeks skrivenih cipelica (The concealed shoe index), bazu podataka s upisanih oko 2.000 uzidanih cipela, uglavnom iz Velike Britanije, ali i drugih europskih zemalja te SAD-a. Odnedavno u ovoj bazi podataka, u društvu s više od 900 dječjih cipela, zaslugom kustosice Jelene Rančić nalaze se i varaždinske cipelice iz GMV-a.

Vodstvo kroz izložbu "Šošteraj – Priče o cipelama iz GMV-a" započinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.