Srednjoškolci u ŽK Varaždin: Financijska pismenost nužna u svakodnevnom životu Foto: Krešimir Đurić

Srednjoškolci u ŽK Varaždin: Financijska pismenost nužna u svakodnevnom životu

| 28.3.2017. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

Učenici desetak srednjih škola s područja Varaždinske županije danas su u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin sudjelovali u predavanju pod nazivom "Financijska pismenost u školama".

Predavanje je održano u sklopu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca (27. ožujka do 2. travnja) i jedna je od aktivnosti kojima se nastoji unaprijediti razina financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Kako je ovom prigodom istaknuto, financijska pismenost građana prepoznaje se kao kombinacija znanja, vještina i stajališta potrebnih za donošenje  svakodnevnih financijskih odluka s kojima smo suočeni u svim segmentima života.

- Moramo dosta raditi na financijskoj pismenosti, s obzirom da je istraživanje koje su HNB i HANFA, u suradnji s Ministarstvom financija, proveli krajem 2015. godine pokazalo da je prosječna financijska pismenost u Hrvatskoj 11,7 od ukupno 21 mogućeg boda, što bi, iskazano ocjenom, bila jedva dvojka. Dakle, ima jako puno prostora za podizanje financijske pismenosti, kako za građane, tako i za poslovne subjekte - istaknula je Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Dodala je kako bi sve financijske institucije trebale sudjelovati u tom procesu, kao i da bi se takve aktivnosti trebale provoditi već od predškolske dobi.

- Tome će svakako pridonijeti i uvođenje građanskog odgoja u škole, u sklopu kojeg će se govoriti i o financijskoj pismenosti. Usto, HGK je u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i podršku Ministarstva financija i HANFA-e pokrenula pilot projekt pod nazivom "Više znamo, bolje razumijemo" u pet zagrebačkih srednjih škola, gdje smo osim predavanja za učenike, organizirali i predavanja za profesore - kazala je Dominović.

Među 60-ak učenika na predavanju je bio Petar Fileš, učenik Strojarske i prometne škole Varaždin.

- Financijska pismenost je za mene odgovornost za novce koje trošimo. Bitno je da ne trošimo više nego što smo zaradili i da štedimo, kako ne bismo imali financijskih problema. Iako neki već dosta znaju o time, mladi bi u prosjeku trebali malo više znati o financijama. Mislim da bi o tome trebali naučiti već u obitelji, a bilo bi možda dobro da o tome učimo i u školi. I sam imam karticu, koju sam napravio zbog učeničkog servisa i poslova preko ljeta, a općenito dosta pazim na to kako trošim novce - rekao nam je Petar.

Uz Vanju Dominić i Čedomila Cesarca, predsjednika Županijske komore Varaždin, koji su se uvodno obratili okupljenima, izlaganja su održali predstavnici Hrvatske poštanske banke, osiguravajućih društava te investicijskih fondova. Učenici su tako, osim o povijesti i ulozi banaka, dobili osnovne informacije o nekim od najvažnijih i najprisutnijih financijskih pojmova kao što su vrste računa, štednja, krediti i kamate, te o osiguranjima, investicijskim fondovima, mirovinskim fondovima, tržištima kapitala, leasingu i faktoringu.