Srednja strukovna škola: Sudjelovali na sastanku "Designing the Future" koordinatora u Budimpešti Foto: SSŠ Varaždin

Srednja strukovna škola: Sudjelovali na sastanku "Designing the Future" koordinatora u Budimpešti

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 15:03h | Objavljeno u Društvo

Od 20. do 23.studenoga 2019. u Budimpešti je održan sastanak koordinatora novog Erasmus + projekta u kojem je Srednja strukovna škola Varaždin vodeći partner. Projekt naziva Designing the Future okuplja ukupno 6 škola partnera iz Turske, Portugala, Mađarske, Litve i Hrvatske i ukupne je vrijednosti 166 635 eura. Projekt će trajati 24 mjeseca, a projektne aktivnosti realizirat će se kroz predviđenih 6 mobilnosti učenika i nastavnika. Osnovni je cilj projekta promoviranje digitalne pismenosti učenika i nastavnika. Učenici i nastavnici upoznat će se s kodiranjem i 3D printanjem i steći znanja i vještine iz područja koje omogućuju korištenje tehnologije na kreativan i produktivan način.

Sastanak u Budimpešti bio je tzv. kick-off meeting, a čija je svrha bila dogovoriti dužnosti koje će tijekom provedbe projekta preuzeti svaki od partnera. Također su utvrđeni termini daljnjih mobilnosti nastavnika i učenika, od kojih će prva biti održana u Varaždinu u siječnju 2020. godine kad će Srednja strukovna škola kao vodeći partner ugostiti 30-ak učenika i nastavnika iz 5 zemalja partnera. U Budimpešti su Srednju strukovnu školu predstavljale profesorice engleskog jezika Monika Tuk i Nikolina Vlahek Canjuga.

Projekt polazi od pretpostavke da su za nove generacije učenika tradicionalne metode učenja i poučavanja neprikladne te da se moderno poučavanje i stjecanje znanja mora odvijati u okruženju u kojem na prvo mjesto dolaze vještine korištenja modernih digitalnih tehnologija i alata, kako učenika tako i nastavnika. U skladu s tim, u znanstvenom i tehnološkom dobu naglasak bi trebao biti na  razvijanju digitalne pismenosti učenika i nastavnika i oblikovanju novih nastavnih metoda. Jedan od glavnih ciljeva  Europske unije do 2020. godine u području obrazovanja je digitalno opismenjivanje. Zamisao je da nastavnici trebaju osvijestiti važnost poučavanja primjenom digitalnih alata kako bi mogli ići ukorak s tehnološkim napretkom i ponuditi učenicima nastavu koja će pobuditi i zadržati njihov interes. Učenici pak trebaju raditi na tome da tehnologiju koja im je na raspolaganju koriste na što produktivniji način u svrhu učenja, a ne samo zabave ili provođenja slobodnog vremena. Zato je glavni cilj projekta približiti svim sudionicima pojmove kodiranja i 3D printanja, čija će pravilna implementacija osvježiti i oplemeniti nastavni proces. Kodiranje i 3D printanje sudionicima nastavnog procesa pružaju neslućene mogućnosti korištenja programa i aplikacija pomoću kojih će povećati sposobnost kritičkog, analitičkog i kreativnog razmišljanja i rješavanja problema u procesima učenja i poučavanja.

Drugi važan cilj projekta je pružiti nastavnicima i učenicima priliku da stječu i jačaju kulturalne, građanske i jezične kompetencije kroz suradnju s kolegama i vršnjacima koji žive i rade u različitim socioekonomskim, kulturološkim i obrazovnim okolnostima.

Kroz dvije godine trajanja projektne aktivnosti će obuhvatiti 75 nastavnika i 60 učenika u svim školama partnerima.

Tijek aktivnosti i ishode projekta (e-knjiga, edukativne igre (s kodiranjem) itd..) svaka će škola partner redovito dokumentirati na web-stranici projekta, eTwinning portalu, društvenim mrežama, kao i u medijima.

IMG-20191122-WA0001.jpg

20191121_131633.jpg

IMG-20191122-WA0009.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci