Srednja škola Novi Marof u Hrvatskom saboru predsjeda 10. simuliranom sjednicom za učenike srednjih škola

Varaždinske vijesti | 8.5.2023. u 14:18h | Objavljeno u Društvo

Učenici Srednje škole Novi Marof u Hrvatskom saboru danas predsjedaju 10. simuliranom sjednicom za učenike srednjih škola.

Tema rasprave su Prijedlog zakona o zaštiti okoliša, s Konačnim prijedlogom zakona, prvo i drugo čitanje (hitni postupak),Prijedlog Deklaracije o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj...

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković svečano je otvorio sjednicu i zaželio učenicima uspješan rad, a na samom početku dodijelio je nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na kvizu „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Na simuliranoj sjednici sudjeluje 151 učenik-zastupnik i 2 učenika – tajnica i zamjenica tajnice simulirane sjednice iz ukupno 41 škole iz svih krajeva Hrvatske.

Na dnevnom redu 10. simulirane sjednice je Prijedlog zakona o zaštiti okoliša, s Konačnim prijedlogom zakona, prvo i drugo čitanje (hitni postupak), o kojem učenici raspravljaju u objedinjenoj raspravi s Prijedlogom deklaracije o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica simulirane sjednice je Margareta Bencek (učenica 3. r. Srednje škole Novi Marof), potpredsjednik simulirane sjednice je Dorian Neuberg (učenik 3. r. Srednje škole Novi Marof), tajnica simulirane sjednice je Renata Vuger (učenica 4. r. Srednje škole Novi Marof) i zamjenica tajnice simulirane sjednice je Ivana Kovačić (učenica 4. r. Srednje škole Novi Marof).

Na sjednici učenici-zastupnici izlažu u ime saborskih odbora (4 izlaganja), u ime klubova zastupnika (24 izlaganja) te u pojedinačnoj raspravi (15 izlaganja).

Po zaključenju rasprave učenici-zastupnici glasuju ukupno 5 puta, najprije o tri amandmana Kluba zastupnika Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, potom o Konačnom prijedlogu zakona o zaštiti okoliša, a na kraju glasuju o Prijedlogu deklaracije o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj.

Predviđeno trajanje sjednice je 210 minuta, a tijek sjednice možete pratiti na sljedećem linku.