SREDNJA ŠKOLA IVANEC Nakon škole na posao ili faks!

VV | 13.6.2021. u 19:18h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Ivanec je mješovita škola koja nudi različite obrazovne programe koji međusobno aktivno surađuju i nadopunjuju se. Od četverogodišnjih programa upisuju učenike u program opće gimnazije te program za zanimanje ekonomist, a od trogodišnjih programa za zanimanja u obrtništvu učenicima nude mogućnost upisa u programe za zanimanje prodavač, CNC operater, strojobravar, instalater kućnih instalacija i stolar.

CNC.jpg

- Gimnaziju će odabrati učenici koji još možda nisu sigurni kojim zanimanjem se žele baviti u budućnosti te će kroz srednju školu još imaju priliku otkriti što ih zanima, a u Srednjoj školi Ivanec dobivaju široko znanje te ih se priprema za polaganje državne mature i upis na željene fakultete. Ekonomsku školu će odabrati učenici koji žele imati zanimanje nakon srednje škole, ali s druge strane mogu i nastaviti školovanje na fakultetima. Zato učenici koji odaberu ekonomsku školu također mogu polagati državnu maturu i nastaviti školovanje na fakultetima, no također imaju i široke mogućnosti zapošljavanja u struci - ističe ravnateljica Srednje škole Ivanec mr. sc. Lidija Kozina uoči ovogodišnjih upisa u prve razrede srednjih škola.

Radionice u školi su suvremeno opremljene potrebnim strojevima i opremom za uspješno izvođenje praktične nastave. Odlična suradnja je uspostavljena sa svim lokalnim poduzećima u kojima učenici obavljaju drugi dio stručne prakse, a mnogo poduzetnika nudi učenicima stipendije i mogućnost zapošljavanja nakon završetka školovanja.

Ravnateljica Lidija Kozina

Za one učenike koji nakon srednje škole žele raditi postoje trogodišnja strukovna zanimanja.

- Obrazovanje u trogodišnjim zanimanjima usmjereno je na stjecanje znanja i vještina u struci te se zato jedan dio nastave izvodi praktično u školi i kod poslodavaca. Radionice u školi su suvremeno opremljene potrebnim strojevima i opremom za uspješno izvođenje praktične nastave. Odlična suradnja je uspostavljena sa svim lokalnim poduzećima u kojima učenici obavljaju drugi dio stručne prakse, a mnogo poduzetnika nudi učenicima stipendije i mogućnost zapošljavanja nakon završetka školovanja. Također, sva deficitarna zanimanja, a to su u Srednjoj školi Ivanec strojobravar, instalater kućnih instalacija, stolar i prodavač, imaju mogućnost stipendiranja od strane nadležnog Ministarstva - istaknula je mr. sc. Kozina.

indeksiraj.jpg

Srednja škola Ivanec je škola u kojoj se svim učenicima bez obzira na obrazovni program nastoji pružiti kvalitetno obrazovanje za stjecanje općih i stručnih znanja i vještina koristeći suvremene metode i oblike rada te informacijsko-komunikacijsku tehnologiju kako bi učenici razvili kompetencije potrebne za nastavak školovanja, tržište rada i život.

STRUKOVNA ZANIMANJA

Instalater kućnih instalacija postavlja, održava i popravlja sustave grijanja, hlađenja i klimatizacije, obavlja vrlo tražene poslove bez kojih poslovne i stambene zgrade te drugi objekti ne mogu funkcionirati.

Strojobravar popravlja i održava razne vrste strojeva i tvorničkih postrojenja, izrađuje i montira uređaje i elemente strojeva, utvrđuje i otklanja greške i smetnje pri radu strojeva i sistema, proizvodi i održava strojeve posebne namjene te ih stavlja u pogon.

Stolar obradom drva i drugih zamjenskih materijala proizvodi pokućstvo, građevnu stolariju, oplate, obloge i razne uporabne predmete. Postoje stolari koji izrađuju pokućstvo i druge predmete za široku potrošnju, građevni stolari rade u graditeljstvu, a industrijski stolari rade na postrojenjima i doradi industrijskih proizvoda.

Prodavač tijekom obrazovanja usvaja znanja i praktične vještine iz trgovinskog poslovanja, poznavanja robe, uređenja poslovnog prostora, sortiranja i skladištenja robe… Posao je namijenjen učenicima koji su komunikativni, a svakodnevni rad s ljudima im je zadovoljstvo.

CNC operater radi u tvrtkama strojne obrade, u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja te po završetku obrazovanja stječe kompetencije za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja klasičnim i numerički upravljanim alatnim strojevima u proizvodnji kao i izradi strojnih dijelova pri remontu strojeva i uređaja.