Sjednica Radne skupine za pravna pitanja održana u Županijskoj palači u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 25.10.2023. u 11:06h | Objavljeno u Društvo

Osim članova radne skupine, na sjednici je sudjelovao varaždinski župan Anđelko Stričak koji je uvodno pozdravio okupljene.

Na dnevnom redu sjednice bio je Prijedlog zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Budući da se puna primjena Zakona očekuje s 1.1.2024. godine, članovi radne skupine raspravljali su o otvorenim pitanjima koji se tiču broja nekretnina u državnom vlasništvu, upravljanju planinarskim domovima, usklađivanju unutarnjeg ustrojstva županije za potrebe upravljanja predmetnim nekretninama i pokretninama. Ova i druga otvorena pitanja uputit će se resornom ministarstvu u svrhu rješavanja svih eventualnih nedoumica prije početka iduće godine odnosno primjene spomenutog zakona.

Renata Skoko izvijestila je članove radne skupine s ciljem uspostavljanja dobre prakse o uputi Ministarstva pravosuđa i uprave vezano uz donošenje Odluke o odobravanju sklapanja Sporazuma o suradnji na međunarodnoj razini.

Jedna od točaka dnevnog reda bio je Zakon o elektroničkim medijima. Budući da županije nemaju ujednačenu praksu kad je Javni poziv za proizvodnju i objavljivanje programa lokalnih i regionalnih nakladnika medija u pitanju, Ured Zajednice će organizirati zajednički sastanak članova radnih skupina za pravna pitanja, za odnose s javnošću te za financije i proračun.

Osim po navedenim točkama dnevnog reda, raspravljalo se i o postupanjima po Zakonu o pravu na pristup informacijama, ustrojstvima županija u odnosu na status unutarnjih revizora, donošenju Odluka o osnivanju savjeta mladih temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih, prijenosu osnivačkih prava nad bolnicama sa 1.1.2024. i brojnim drugim temama.

Nakon sjednice članovi radne skupine posjetili su Centar za posjetitelje u Županijskoj palači.