Sjajan debi Varaždinskog trija u HNK-u; novi sastav obogatio glazbenu scenu

Igor Čolaković | 23.7.2023. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

Članovi novog glazbenog sastava - Varaždinskog trija - pijanist dr. sc. Davor Brđanović, violinistica Ivana Šambar i violončelist Matej Ilčić, već su svojim prvim koncertom, koji je održan u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta, u srijedu, 19. srpnja, obogatili varaždinsku glazbenu scenu.

- O osnivanju trija razmišljao sam već neko vrijeme. Za takav sastav postoji naime, puno prekrasne literature, još otkako je izumljen klavir najveći skladatelji pisali su i za - klavirski trio. Osim toga, iako sam u glazbi cijeli život, kao glazbenik i glazbeni pedagog, ne sjećam se da je u Varaždinu postojao takav ansambl, trio kojeg bi činili varažadinski glazbenici. Ideju sam podijelio s Ivanom Šambar, odličnom violinisticom, članicom Simfonijskog orkestra HRT-a i Varaždinskog komornog orkestra te s Matejom Ilčićem, sjajnim violončelistom, članom VKO-a i mojim kolegom na varaždinskoj Glazbenoj školi. Još kao mladi profesor korepetirao sam Ivani, koja je tada bila učenica trećeg razreda, a Mateju sam bio nastavnik klavira, tako da se izbor članova nametnuo sam po sebi, jer dobro znam njihove sviračke mogućnosti. Budući da su oni s velikim entuzijazmom prihvatili tu ideju, prije tri mjeseca smo počeli s probama, a večeras smo se prvi puta predstavili našoj glazbenoj publici - istaknuo je pijanist Davor Brđanović, na čiju inicijativu je osnovan ovaj novi varaždinski glazbeni sastav.

Ovo troje sjajnih glazbenika za svoj je debi odabralo atraktivni program na kojem je bila skladba austrijskog skladatelja Ignaza Josepha Pleyela, zatim dva djela Josepha Haydna - Piano trio u D-duru i Piano trio u G-duru, te - Zima iz Četiri godišnja doba Buenos Airesa, Astora Piazzolle. Ova dopadljiva, ali za izvođenje vrlo zahtjevna djela, Varaždinski trio je izveo sigurno i precizno, a njihovu je izvedbu publika nagradila velikim aplauzom.

- Veseli me da nas je varaždinska publika tako dobro primila. To nam daje poticaj da nastavimo naš budući rad. Željeli bismo se više posvetiti baroknim, ali i domaćim skladateljima, no, tu odluku nije lako donijeti jer je za trio napisano toliko prekrasne glazbe - najavio je nove nastupe Varaždinskog trija pijanist Davor Brđanović.