"SIT A FIT" Srednjoškolci doznali kako uvesti zdrave navike u svoj život Foto: Varaždinska županija

"SIT A FIT" Srednjoškolci doznali kako uvesti zdrave navike u svoj život

VV | 30.8.2022. u 13:18h | Objavljeno u Društvo

S ciljem smanjivanja pretilosti kod srednjoškolaca, a time i preveniranja razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi, kao i podizanja svijesti o važnosti zdravog načina života i redovite tjelesne aktivnosti, Gospodarska škola Varaždin provela je projekt "Sit, a fit“, čiji su rezultati predstavljeni u utorak, 30. kolovoza, na završnoj konferenciji u Županijskoj palači.

Od studenog prošle godine, do kraja kolovoza ove godine, 61 učenika varaždinske Gospodarske škole, zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima prošao je kroz četiri tematske cjeline projekta. Prva cjelina pod nazivom "Nutricionizam – temelj zdravlja“, educirala je učenike o važnosti i postavkama nutricionizma. Druga tematska cjelina je bila "Pokretom do zdravlja“, a unutar koje su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture učenicima pripremili vježbe i testirali njihove funkcionalne i motoričke sposobnosti, dok je cilj treće tematske cjeline"Namirnice biraj i lijepo serviraj“ bila samostalna priprema zdravih obroka primjenjiva i u vlastitom kućanstvu. U sklopu te cjeline tiskana je i kuharica "Sit, a fit“, te je i organiziran Sajam učeničkih zadruga. Posljednja cjelina obuhvatila je edukaciju učenika o psihološkim, sociološkim i emotivnim aspektima borbe s pretilošću i prevencije pretilosti.

gesafaaa.jpg

- S jedne strane uočen je pozitivan pomak u razmišljanju srednjoškolaca o važnosti zdravog načina života, uključujući zdravu prehranu i kretanje. Pozitivan pomak vidljiv je i kod rezultata mjerenja (mjerenje tjelesne mase, postotka ,masnog tkiva u tijelu, indeksa tjelesne mase te mišićnog tkiva). No, krajnji rezultat je zadovoljstvo samih učenika, što su vlastitim trudom, sudjelovanjem na radionicama, primjenom zdrave prehrane i veće tjelesne aktivnosti doprinijeli vlastitom zdravlju – istaknula je voditeljica projekta Marina Viljevac.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen naglasila je kako je važnost projekta upravo promicanje zdravog načina života.

gdsaaaa.jpg

- Ovaj projekt učenicima šalje poruku da kuhanje nije nešto dugotrajno i komplicirano i da oni sami mogu vrlo brzo za sebe pripremiti zdrav i ukusan obrok. Živjeti zdravo je jedan kompleksan sustav koji uključuje i tjelovježbu, druženje i pripremu prehrane. Kada to sve zajedno uključe onda će biti sretni i zadovoljni – poručila je ravnateljica Kelemen.

Jedna od sudionica projekta bila je i učenica Kristina Vrbanić koja je zahvaljujući projektu naučila o novoj piramidi zdrave prehrane, kako da se zdravo hrani i bude fit. - Mladima preporučujem da pokušaju prilagoditi prehranu, da ne jedu brzu hranu i da se što više kreću. Bilo kakva aktivnost, šetnja ili bicikliranje, je odlična, ako nisu u mogućnosti nešto trenirati – ustvrdila je Kristina.

daaa.jpg

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je sve sudionike projekta jer, kao što je istaknula, svi zajedno imaju zajednički cilj – promicanje zdravih navika u životu.

- Svi znamo da su pretilost i debljina veliki javnozdravstveni problem i potrebno je kontinuirano raditi na osvješćivanju i prevenciji. Vjerujem da će učenici koji su sudjelovali u projektu ono što su naučili primjenjivati i kasnije u svom životu, od pripreme zdravih obroka, do redovite fizičke aktivnosti. Nama, kao instituciji u suradnji sa svim našim školama, je zadaća da im osiguramo zdrave temelje – zaključila je zamjenica Zagorec.

gdaaaa.jpg

Završnoj konferenciji prisustvovala je i zamjenica pročelnika za prosvjetu, sport i kulturu Sanja Herceg. Nositelj projekta je URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva, a partneri na projektu su Gospodarska škola Varaždin i Varaždinska županija. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021/22.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci