SHIITAKE GLJIVE Fine su i ljekovite, a odlično uspijevaju i na Varaždinbregu! Foto: Ilustracija

SHIITAKE GLJIVE Fine su i ljekovite, a odlično uspijevaju i na Varaždinbregu!

| 22.6.2020. u 19:05h | Objavljeno u Društvo

- Cijela priča počela je poprilično sebično, htjeli smo se prošetati vlastitom mini-šumom i ubrati svježe gljive za ručak - šaljivo započinju priču o najpopularnijim gljivama na svijetu Igor Tomičić i Branka Bračko. Naime, oni na malom OPG-u na Varaždin Bregu uzgajaju shiitake gljive koje nisu imali prvotno u planu proizvoditi za prodaju te im OPG nije bio ni na kraj pameti, već su uzgoj započeli prije svega jer ih obožavaju jesti.

Uzgoj na supstratima i na oblicama

- Posrećilo nam se to što su nam utvrđeni vrlo dobri uvjeti za vanjski, odnosno prirodni uzgoj pa smo se malo zanijeli u proizvodnji - komentira Igor pa tako danas nakon berbe imaju viškove koje prodaju.

Shiitake, u svijetu poznate kao gurmansko-ljekovite gljive, potječu iz istočne Azije te njihove posebne karakteristike stanovništvo poznaje više od 2000 godina. Popularne su zbog svog bogatog okusa i brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje, čemu svjedoče brojni znanstveni radovi. Dobar su izvor vitamina, posebno provitamina D2. Koriste se kao kvalitetan izvor proteina u vegetarijanskoj prehrani prije svega jer sadrže sve esencijalne aminokiseline. Struktura im je mesnata, nakon ubiranja ostaju svježe duže od ostalih gljiva. Uzgoj je moguć, kažu sugovornici, na supstratima i na oblicama, a kako su oni htjeli čim prirodniji proces uzgoja i veću kvalitetu gljiva, odlučili su se za oblice, iako zahtjevnije i riskantnije.

Važno je dobro tempirati uzgoj. Nabaviti svježe i zdrave oblice i svježi micelij u isto vrijeme, a što je i najizazovnije jer, kažu, ovise o dobavljačima. Proces izrade micelija i dostave ima određeno vremensko trajanje koje zna varirati, a postoji i optimalni period za rušanje stabala koje će kasnije služiti za cijep. Ako nema jedne komponente, druga pre(brzo) stari i propada, micelij gubi na snazi, a oblice se isušuju i postaju podložne kontaminaciji drugim vrstama gljiva, što može znatno otežati ili potpuno onemogućiti uspješnu kolonizaciju oblice shiitake micelijem, koji nije toliko agresivan kao neke druge vrste. Od cijepljenja do kraja životnog vijeka oblice, kažu, ne koriste apsolutno nikakve preparate ili kemijska sredstva. Samo drvo, micelij i pčelinji vosak. Sve je drugo balansiranje između vremena i tehnike. Međutim, postoji velik broj suptilnih tehnika koje je potrebno naučiti da ne biste imali nepotrebnih gubitaka.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...