She is Music - Hrvatsko žensko glazbeno stvaralaštvo kao putokaz u ostvarenju rodne ravnopravnosti Foto: Glazbena škola Varaždin / YT

She is Music - Hrvatsko žensko glazbeno stvaralaštvo kao putokaz u ostvarenju rodne ravnopravnosti

Varaždinske vijesti | 9.7.2023. u 17:48h | Objavljeno u Društvo

"Svijet klasične glazbe prožet je hegemonijom ukorijenjenoj u muškoj dominaciji, patrijarhatu i bijeloj rasi. Povijest moga života kao skladateljice također je priča o stalnom preispitivanju skladateljske sposobnosti žena. A to je demoralizirajuće." - Olga Neuwirth, austrijska skladateljica

Statistički gledano, većina repertoara zapadnog glazbenog kanona pripada muškarcima. Stoljećima su skladateljice isključivane i/ili prešućivane unutar patrijarhalnog društva. Kroz 20. i 21. stoljeće skladateljice se probijaju kroz društvene barijere, o njihovom stvaralaštvu se istražuje, govori i piše, postaju glas vlastite umjetnosti.

Tema ravnopravnosti u glazbenim krugovima aktualna je širom svijeta. No je li ravnopravnost uistinu društveno vidljiva u kontekstu žena skladateljica? Iako živimo u vremenu u kojem je rodna ravnopravnost dio mnogih pravnih dokumenata i fokus brojnih javnih rasprava, postavlja se pitanje imaju li doista glazbenice skladateljice u 21. stoljeću ravnopravnu ulogu u dijeljenju glazbe?

Kako bi ukazali na bogatstvo ženskog stvaralaštva unutar hrvatske glazbene baštine, ali i na žensko stvaralaštvo uopće, desetak učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pomoć svojih mentora postavilo je projekt u kojem se naglasak stavio na živote i djela eminentnih hrvatskih skladateljica, u ovom slučaju to su bile Dora Pejačević, Ivana Lang i Margareta Ferek-Petrić.

Navedene skladateljice živjele su i djelovale, tj. žive i djeluju u različitim vremenskim periodima, različitoj kulturnoj i društvenoj okolini te je pozadina njihova stvaralaštva, ali i njihovog položaja u društvu, bitna polazna točka za provođenje daljnjeg istraživanja.

- Smatramo kako je hrvatsko žensko glazbeno stvaralaštvo u djelima prethodno navedenih skladateljica putokaz prema osnaživanju rodne ravnopravnosti te kako je istraživanje njihovog stvaralačkog puta kvalitetan pokazatelj društvenih promjena. Životni put i stvaralaštvo triju skladateljica doista prikazuje društvene promjene ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u svijetu te postavlja osnovu za detaljno izučavanje njihovih skladateljskih opusa kako bi se kroz međukulturalnu institucionalnu suradnju istaknula važnost položaja skladateljica danas - ističu iz Glazbene škole.

U navedenom projektu sudjelovali su učenici i nastavnik Odjela za klavir u izvedbama skladbi navedenih skladateljica, učenici Odjela za teoriju glazbe koji su pod mentorstvom nastavnice teorijskih glazbenih predmeta proveli istraživanje o skladateljskim opusima, s naglaskom na djelima za klavir, životu i djelovanju navedenih hrvatskih skladateljica.

- Sa ciljem da projekt približe široj zainteresiranoj javnosti, njegovo predstavljanje koje je održano krajem svibnja je zabilježeno, a vjerujemo kako će video uradak, koji vam ovim putem predstavljamo, potaknuti svakog od vas na razmišljanje o važnosti i značaju rodne ravnopravnost, teme koja je uvijek aktualna u društvu - naglasili su iz škole.

Kao što je nastavnica Glazbene škole u Varaždinu Petra Zidarić Györek naglasila, čak i ove, jednokratne intervencije mogu biti veoma korisne u podizanju svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti, a ona uvijek počinje od nas samih, ali i u učionici.

- "She is Music" u tom smislu predstavlja dugoročan proces koji će se svake godine nadograđivati i tako obogaćivati školski kurikulum - napomenuli su iz škole, a kako je rekao ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, sav njihov trud oko ovog projekta nije prošao nezapaženo ni na europskoj sceni te je pariško sveučilište Sorbonne iskazalo interes za predstavljanjem projekta studentima ovog eminentnog sveučilišta.

Pogledajte video:

Video sadržaj