Šestaši iz Toplica na osobit način obradili teme iz povijesti i likovnog Foto: Ljiljana Belavić – Kliček i Drago Ilić

Šestaši iz Toplica na osobit način obradili teme iz povijesti i likovnog

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.11.2017. u 15:25h | Objavljeno u Društvo

Učenici 6.b razreda topličke škole sa svojom su učiteljicom likovne kulture Ljiljanom Belavić Kliček i profesorom povijesti Dragom Ilićem prisustvovali otvorenju Galerije Toplisse u prostoru Zavičajnog muzeja u Varaždinskim Toplicama.

Galerija je otvorena povodom 80-te godišnjice muzeja, a uoči blagdana sv. Martina koji se na osobit način slavi u Varaždinskim Toplicama.

Nakon uvodnog, pozdravnog i svečanoga govora ravnateljice Zavičajnog muzeja Spomenke Vlahović i gradonačelnice grada Varaždinskih Toplica Dragice Ratković slijedio je razgled Galerije Toplissa i arheološke zbirke Zavičajnog muzeja.

U galeriji su postavljeni izlošci iz fundusa muzeja, vrijedne slike, grafike, razglednice i knjige s motivima Varaždinskih Toplica, između ostalog i crteži te akvareli dr. Čabrijana. Izloženi su i novo iskopani reljefi s motivom vodenih nimfa te kolekcija rimskih novčića.

Svi izlošci, slikovni i materijalni, nijemo svjedoče o burnoj prošlosti Varaždinskih Toplica i važan su izvor za proučavanje zavičajne, hrvatske, a i europske povijesti.

Odlaskom u muzej učenici su ujedno i obradili nastavne teme iz Likovne kulture i Povijesti na zanimljiviji i zorniji način. Nakon otvorenja i razgledavanja galerije počastili su se na prigodnom domjenku u Konstantinovom domu preko puta Zavičajnoga muzeja.