Senzacionalna otkrića: "Drevni Egipat faraona Tutankamona" u Gradskoj knjižnici

vv | 20.3.2024. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin sutra, u četvrtak, 21. ožujka u 18 sati organizira multimedijalno predavanje Senzacionalna otkrića koja su uzbudila svijet - Drevni Egipat faraona Tutankamona. Predavanje će održati prof. Drago Obradović, arheolog.

Prof. mr. sc. Drago Obradović naš je jedini stručnjak za arheologiju Bliskog istoka. Studirao je u Engleskoj, a postdiplomske studije završio je u Sjedinjenim Američkim Državama na Andrews Universityju. On je trostruki magistar znanosti. Najprije je magistrirao Arheologiju Bliskog istoka, onda Povijest civilizacija, a godinu dana kasnije i Sveto pismo Starog zavjeta, što ga čini jedinim stručnjakom te vrste na prostoru jugoistočne Europe. Gostujući je sveučilišni profesor Arheologije Bliskog istoka, Povijesti civilizacija i Svetog pisma Starog zavjeta na više fakulteta u raznim zemljama svijeta.

Već 40 godina drži predavanja u više od 38 zemalja na pet  kontinenata. Kod nas u Hrvatskoj držao je predavanja skoro u svim gradovima i po nekoliko puta, a nastupao je na radiju i TV najmanje po dva puta u svakom gradu. U inozemstvu je držao predavanja po glavnim gradovima zemalja. Svojim predavanjima oduševio je preko 70.000 slušatelja svih društvenih slojeva. Preko tri desetljeća redovito sudjeluje na poznatim internacionalnim kongresima bliskoistočnih i biblijskih arheologa te u arheološkim, znanstvenim i studijskim ekspedicijama u Egiptu, Jordanu, Izraelu, Libanonu, Siriji, Turskoj i Grčkoj. Više puta obišao je i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje nikada nije posjetila niti jedna filmska ekipa.

Vodi grupe na studijska putovanja po zemljama Bliskog istoka. Napisao je više knjiga, a spomenut ćemo samo neke kao što su Arheologija
potvrđuje Bibliju (Kod nas je izašla u šest izdanja u nakladi od 12.000 primjeraka, a prevedena je na 11 jezika),  Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna otkrića u drevnim zemljama, Arheologija i Biblija, Nestali gradovi i civilizacije. Uskoro izlazi iz tiska knjiga Arheološki vremeplov – epizode slavne prošlosti. Trenutno piše 2 knjige: Fascinantna otkrića koja su promjenila svijet (izlazi na jesen 2024.) i knjigu Znanost i Biblija (izlazi iz tiska 2025. godine).