SDP Županija mora slijediti uspješan primjer Grada i pronaći sredstva za učitelje iz produženog boravka

Varaždinske vijesti | 19.2.2022. u 19:29h | Objavljeno u Društvo

Uoči predstojeće sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije, županijski vijećnici i potpredsjednici SDP-a Varaždinske županije Luka Zrinski i Mario Klapša održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili inicijative koje će u ponedjeljak predložiti aktualnoj županijskoj vlasti.

Iako naglašavaju kako aktualno vodstvo na čelu s HDZ-ovim županom Anđelkom Stričakom nema nikakvu daljnju viziju razvoja Varaždinske županije, SDP želi biti proaktivan sudionik u radu Županije te će na predstojećoj sjednici u ponedjeljak predložiti nekoliko inicijativa s ciljem osiguravanja što kvalitetnijeg životnog standarda svojih sugrađana.

Istaknuvši kako vjeruje da će većina točaka dnevnog reda biti prihvaćena jednoglasno s obzirom da su uglavnom vezane uz zakonske obveze, Klapša je naglasio kako varaždinski SDP pozdravlja donošenje odluka o nagrađivanju učenika i studenata na međunarodnim natjecanjima, najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola i projekt rekonstrukcije elektroinstalacija u Osnovnoj školi Ludbreg.

-To su svakako hvalevrijedni prijedlozi i projekti kakvih bi trebalo biti i više, a drago nam je i da je vladajuća većina prepoznala neke naše ideje, pa ćemo takve odluke naravno i podržati – rekao je Klapša dodavši kako je pohvalna i činjenica da će varaždinski Zavod za hitnu medicinu postati jedan od rijetkih Nastavnih zavoda za hitnu medicinu. Riječ je o još jednoj odluci koja će, vjeruju u SDP-u, biti donesena na predstojećoj sjednici Županijske skupštine.

SDP-ovi vijećnici nisu zaobišli ni aktualnu temu, strategiju razvoja kompleksa Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama, a Zrinski je izrazio žaljenje jer unatoč tome što su zatražili popratne dokumente, njih do ovog trenutka nisu dobili.

-Kako je pročelnik nadležnog županijskog upravnog odjela istaknuo, riječ je o dokumentima od preko 3000 stranica zbog čega je izrazio bojazan da ih neće stići skenirati. Meni je stvarno žao da u 2022. godini, kada svi pričaju o informatizaciji i digitalizaciji, Varaždinska županija nije od autora dokumenata zatražila sve te dokumente i u digitalnom obliku kako bi ih nama kao vijećnicima mogli poslati – razočarano je utvrdio Zrinski te dodao kako će zbog toga tek na samoj sjednici doznati točan prijedlog i viziju razvoja ovog kompleksa.

Iako se, kako je naglasio Zrinski, aktualno vodstvo Županije više bavilo otvaranjem i zatvaranjem radova koje im je ostavila prethodna vlast i zapošljavanjem vlastitih kadrova nego uspostavljanjem vizije daljnjeg razvoja Varaždinske županije, SDP želi biti proaktivan sudionik u radu Skupštine te će na sjednici predložiti nekoliko inicijativa.

-Još jednom želimo aktualizirati tematiku osiguravanja financijskih sredstava, kojima bi se omogućilo da svi zaposlenici u produženim boravcima u svim školama u Varaždinskoj županiji dobe ugovore o radu na neodređeno vrijeme – rekao je Zrinski dodavši kako Županija pritom treba slijediti uspješne primjere Grada Varaždina i Općine Maruševec te pronaći sredstva kako bi učiteljice i učitelji u produženom boravku mogli dobiti ugovore za stalno.

S obzirom na najavljena poskupljenja niza životnih troškova, Varaždinska županija bi svoj fokus, uz umirovljenike i potrebite građane trebala staviti i na studente koji su, posebno ako studiraju u drugom gradu, također vrlo ranjiva skupina.

-Njihovi roditelji, osim što i dalje plaćaju troškove života kod kuće, primorani su financirati i troškove života svoje djece u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku te ćemo na predstojećoj sjednici predložiti da Županija pronađe način, osigura sredstva te pripremi natječaj kojim bi se barem nekim studentima omogućilo da im županija sufinancira troškove najma smještaja u iznosu od 1000 kuna mjesečno kako bi i ta skupina imala određenu pomoć – kazao je Zrinski.