Savjeti u kuhinji: Znate li pravilno skuhati tjesteninu? Foto: Ilustracija

Savjeti u kuhinji: Znate li pravilno skuhati tjesteninu?

VV/Zadovoljna.hr | 17.2.2016. u 20:14h | Objavljeno u Društvo

Kako biste tjesteninu skuhali bez greške, pratite ove savjete stručnjaka. Otkrijte kako spriječiti lijepljenje tjestenine i kako možete iskoristiti vodu u kojoj se kuhala, piše Zadovoljna.hr.

Evo nekoliko pogrešaka koje radimo prilikom kuhanja tjestenine. 

1. Koristimo premalu posudu za kuhanje.

U slučaju tjestenine, veličina je uistinu važna tj. važno je da je kuhate u velikoj posudi s puno vode jer će se tijekom kuhanja proširiti i trebat će joj prostora. Ako se ne kuha u dovoljno vode, postat će ljepljiva i kašasta.

2. Prerano solimo vodu.

Stručnjaci kažu da je treba posoliti tek kada uzavre, trenutak prije nego u nju stavimo tjesteninu. Tako će tjestenina bolje apsorbirati sol. Dakle, nemojte je soliti na početku kuhanja, dok je hladna.

3. Stavljamo ulje u vodu.

Mnogi će na početku kuhanja staviti ulje u vodu jer su čuli da tjestenina onda neće biti ljepljiva. Problem eventualne ljepljivosti riješit ćete tako što ćete tjesteninu redovito miješati tijekom kuhanja, a dodavanje ulja izbjegavajte jer će se na tjestenini stvoriti masni sloj zbog kojeg će umaci kliziti s nje.

4. Ispiremo tjesteninu nakon kuhanja.

Ovim postupkom zapravo ispiremo okus i prirodni škrob koji će tjestenini dati kremoznost.

5. Bacamo vodu u kojoj se kuhala.

Velika količina ranije spomenutog škroba ostaje u vodi nakon kuhanja i kuhari savjetuju da upravo s tom vodom zgusnete umak koji želite poslužiti uz tjesteninu. Stoga zaboravite na dodavanje brašna ili zapršku.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci