Satovi Domaćinstva brojnim učenicima varaždinske 6. OŠ najdraži predmet u školi Foto: 6. Osnovna škola Varaždin

Satovi Domaćinstva brojnim učenicima varaždinske 6. OŠ najdraži predmet u školi

Varaždinske vijesti | 21.2.2017. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

Učitelji 6. osnovne škole Varaždin, Nives Blažunaj, Gordana Lešnjak i Dario Mijač, vode izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo i na svojim satovima imaju četrdesetak učenika, od čega jednu grupu čini 20 učenika prvih i drugih razreda.

Cilj aktivnosti je pripremiti djecu za sve što je potrebno kod kuće, u domaćinstvu, a to je kako sašiti gumb, skuhati kompot, napraviti smjesu i ispeći palačinke, napraviti roladu, postaviti stol za svečani ručak i još mnogo toga.

- Od posebne im je važnosti zadržati nešto tradicionalno. Tako su, uz ostalo, napravili svoje prve licitare. Kad smo razgovarali s njima rekli su nam kako je svaki početak težak, a najteže im je dobiti željenu boju, odlučiti čime ukrasiti licitar i još mnoštvo stvari - ističu voditelji Domaćinstva.

Uz Dan škole, "Domaćinci" su pripremili radionicu za roditelje, bake, djedove. Zadatak im je bio napraviti voćnu salatu, čestitke pomoću šivanja gumba i ukrasiti minjon. Interes roditelja bio je velik, a družeći se s njima, vidjeli su koliko su te aktivnosti prenijeli iz razreda u domove. Tako je, primjerice, Lanina baka ispričala kako kod kuće šiju i peku palačinke. Baka je ispričala kako Lana prije nego što je krenula na Domaćinstvo, nije pokazivala interes za takve aktivnosti.

Svake srijede aktivnost Domaćinstvo snimat će VTV televizija, a snimljeno će se prikazivati u emisiji Kutionica. Tako je Marta dobila "bubicu" i govorila o receptu za roladu.

- Prvo odvojimo bjelanjke od žutanjaka, stavimo dvije žlice brašna, šećera, vode. Ručno izradimo snijeg od bjelanjaka. Podijeljeni smo u tri grupe i svaka grupa radi isto. Na kraju spojimo sve sastojke i ispečemo - objasnila je Marta.

Za to su vrijeme ostala djeca demonstrirala izradu. Zatim je "bubicu" dobio Marko.

- Jabuku prvo ogulimo, narežemo na kockice i stavimo kuhati u zašećerenu vodu. Kada zavrije stavimo limun. A ove jabuke tako mirišu zato što su to nešpricane jabuke mojega djeda - istaknuo je.

Za to je vrijeme treća grupa na čelu s Davidom pekla palačinke koji je ispričao.

- Prvo smo stavili dva jaja, malo soli, mlijeko i brašno te jako dugo miješali. Najveći nam je problem okrenuti palačinku. Na početku smo se bojali, ali sada već svi pečemo i svađamo se tko će prvi - rekao je David.

Ispečene palačinke i biskvit nestali su u trenu. Vjerojatno bi i kompot, da nije bio vreli. Osim drugih razreda, snimali su se i učenici prvih razreda koji polaze Domaćinstvo. Učiteljica Gordana Lešnjak je svoje učenike podijelila u tri grupe.

Prvi su pekli kolače, drugi rezali povrće i kuhali juhu od bundeve, a treći su radili tople sendviče. Novinari VTV-a razgovarali su s njima o tome što rade i kako pripremaju različita jela. Djeca su s oduševljenjem pričala o tome kako im je Domaćinstvo najdraži predmet u školi jer uče kuhati, šiti i još mnogo toga, a u čemu onda mogu sudjelovati i kod kuće.

- Ja pomažem mami mijesiti tijesto kad ona peče klipiće - rekla je Hana, učenica 1. a razreda, dok je Vito Fran pričao o finim palačinkama koje sad i on zna pripremiti i kako će time sigurno razveseliti mamu.

Nakon pripremanja, na Domaćinstvu se sve uvijek i pojede, a u to su se mogli uvjeriti i mali novinari 6. OŠ i oni nešto stariji koji će sve prikazati u emisiji Kutionica.