Šarolik program kao uvertira u drugi festivalski vikend Varaždinskih baroknih večeri

VV | 1.10.2022. u 09:21h | Objavljeno u Društvo

Promocijom CD-a Laura i Pavo, dvoje vrsnih hrvatskih glazbenika, violinistice Laure Vadjon i čembalista Pavla Mašića, promocijom novog čembala i njihovim zajedničkim koncertom u varaždinskoj palači Sermage započeo je osmi dan 52. Varaždinskih baroknih večeri.

- Ovaj program je presjek naših najdražih kompozicija koje sviramo zajedno, ali smo birajući ih imali na umu da što bolje prikažemo i ovo novo čembalo, koje ćemo koristiti i mi na Korčuli na Korčulanskom baroknom festivalu i sigurno na Varaždinskim baroknim večerima. Željeli smo ovdje i predstaviti naš novi zajednički nosač zvuka, jer u Varaždinu se okupilo puno dragih nam ljudi, a i Varaždinske barokne večeri su „the festival“ u Hrvatskoj - istaknula je Laura Vadjon.

- Probali smo već ovo novo čembalo rad dvojice majstora Mihovila Depola i Zlatka Pavlinića na Korčuli. Stvarno je velika „stvar“ za svaku sredinu, ne samo imati graditelja instrumenta , već i osigurati čembalo za manja mjesta poput Korčule - dodao je čembalist Pavao Mašić.

Varaždinske barokne večeri gostovale su sinoć u Općini Gornji Kneginec gdje su u tamošnjoj crkvi nastupili Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augistin Mršić. U Varaždinu je festivalska večer protekla uz irske glazbenike, ali i zanimljivu izložbu postavljenu u predvorju Koncertne dvorane u varaždinskom HNK-u.

„Povijest Irske u 100 riječi“ predstavlja u malom riječi koje potječu iz Gaelske Irske, a „proizvod“ su bogate i raznolike tekstualne kulture koja je pisana od šestog stoljeća. Pružaju danas uvid u svakodnevni život Iraca, što su jeli, pili, kako su se odijevali, što su voljeli, ali i kako su lagali.

- Ova izložba pripremljena u Kraljevskoj irskoj akademiji. Pokazuje povijest Irske, pojmove i riječi, koji su se mijenjali kroz stoljeća, ali se zadržali i do današnjih dana. Drago nam je da i ovom izložbom možemo predstaviti Irsku posjetiteljima Varaždinskih baroknih večeri i varaždinskog kazališta u godini kada je Irska zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri - istaknula je konzulica Irske u RH Aisling Kearns.

- Irska je vrlo slična Hrvatskoj. Imali su tešku povijest, ali imaju prekrasnu kulturu, prekrasnu povijest koju kroz ovih 13 plakata možemo vidjeti i upoznati. Mislim da je ovo nastavak krasne suradnje između Irskog veleposlanstva i Grada Varaždina, koja je kulminirala na Varaždinskim baroknim večerima, ali nakon toga će se nastaviti, jer zaista imamo prave prijatelje u Irskom veleposlanstvu - naglasio je na otvorenju izložbe varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Mladi glazbenici iz Irske okupljeni u „Irski barokni orkestar mladih“ posjetitelje koncerta u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a proveli su na glazbeno-povijesno putovanje u vicekraljevski dvor u Dublinskom dvorcu s programom „Dublinska veselja“.

- Počašćeni smo što možemo nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima i zahvalni smo što nam nam Culture Ireland i Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj pružili priliku da nastupimo na ovom divnom festivalu i uživamo u vašem gradu u kojem nam je prekrasno - poručili su iz mladi glazbenici.

Irski barokni orkestar mladih djeluje u suradnji s Irskom udrugom orkestara mladih i okuplja nadarene mlade glazbenike u dobi od 18 do 25 godina. Pod vodstvom umjetničke direktorice Claire Duff i mentora iz Irskog baroknog orkestra pruža iznimno iskustvo mladim glazbenicima u obrazovanju povijesno osviještenog izvođenja barokne glazbe i podržavajući ih na putu njihovog glazbenog puta.

Na programu 52. Varaždinskih baroknih večeri večeras je još jedna glazbena „poslastica“. Koncert povodom 25 godina diplomatskih odnosa Izraela i Republike Hrvatske održat će glazbenici Barrocade Israeli Baroque Collectiva i poznati svjetski glazbenik kontratenor Janiv'd Or. Vraćaju se i programi u Irish corner na Kapucinskom trgu u kojeg u 17 sati stiže irska chefica Kathy Evans, a nakon prošlotjedne odgode prvog dana listopada zajednički će koncert održati gudački kvintet i punk rock grupa Crna Kronika pod nazivom "Baroque 'n' Roll & Crna Kronika", dok irske ritmove donosi i skupina Tri Fir oko 21.30.