ilustracija

S ljetnom sezonom raste rizik od afričke svinjske kuge

Varaždinske vijesti | 28.7.2021. u 18:55h | Objavljeno u Društvo

Kako bi se zaustavilo širenje afričke svinjske kuge (ASK) diljem Europe, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ponovno provodi kampanju podizanja razine svijesti o ovoj bolesti pogubnoj za domaće i divlje svinje te poziva uzgajivače svinja na oprez.

U kampanji se obrađuje problematika zarazne virusne bolesti domaćih i divljih svinja od koje one ugibaju u gotovo 100 posto slučajeva te za nju ne postoje ni lijek niti cjepivo. Iako ona ne pogađa ljude niti bilo koju drugu životinjsku vrstu, nanosi značajnu gospodarsku štetu pogođenim zemljama.

Naime, s obzirom na visoku razinu smrtnosti , pojava ASK u nekom području ili zemlji može ozbiljno utjecati na svinjogojstvo jer dovodi do ograničavanja trgovine te do značajnih financijskih gubitaka, koji se mogu očitovati i usmrćivanjem većeg broja domaćih svinja te povećanim odstrelom divljih svinja.

Budući da izbijanje epidemije ASK-a može imati tako razorne učinke, pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje slučajeva od ključne su važnosti za suzbijanje ove bolesti.

U okviru kampanje EFSA zato želi ponovno skrenuti pozornost uzgajivačima svinja i subjektima koji se bave stočarstvom na to kako mogu izbjeći kontaminaciju i zaštititi poljoprivredna gospodarstva i stoku, prepoznati simptome bolesti te u slučaju sumnje na zarazu prijaviti je nadležnim institucijama.

Cilj je na ovaj način ojačati mogućnosti ranog otkrivanja bolesti i produbiti razumijevanje o potrebnim biosigurnosnim mjerama.

Nikolaus Kriz, voditelj Odjela za zdravlje životinja i biljaka u EFSA-i izjavio je:

- Kao znanstvena organizacija neumorno radimo na izradi procjena i davanju preporuka koje mogu pomoći zemljama ugroženim od afričke svinjske kuge da zaštite životinje i svoja gospodarstva. Pomažemo uzgajivačima i drugim dionicima primjenjujući na terenu naša znanstvena saznanja i širimo našu poruku o otkrivanju, sprječavanju i prijavljivanju zaraze.

Afrička svinjska kuga brže se širi ljeti uslijed većih migracija životinja pa tako i pojačane aktivnosti divljih svinja, zatim većih migracija ljudi zbog turizma i posljedično povećanog prometa hranom koji donosi turizam.

Kako ljetni mjeseci obično povećavaju rizik od pojave ove bolesti, i kampanja je usmjerena na podizanje svijesti u razdoblju od srpnja do listopada.

Nositelj EFSA-ine kampanje u Hrvatskoj je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) koja s njom surađuje u području sigurnosti hrane, zdravlja i dobrobiti životinja te procjene rizika. Povodom provedbe kampanje ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić istaknula je:

- Važno je spomenuti kako je između 2016. i 2020. godine u Europi zbog afričke svinjske kuge izgubljeno 1,3 milijuna svinja. Takvi pokazatelji jasan su razlog zašto putem ove kampanje podižemo razinu svijesti o tome da su pravovremeno prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje ove bolesti od ključnog značaja u zaustavljanju širenja epidemije. Treba istaknuti kako je zaustavljanje afričke svinjske kuge moguće samo zajedničkim naporima naših svinjogojaca, lovaca i nadležnih institucija.

Partnerski kampanju podržava Ministarstvo poljoprivrede koje kontinuirano provodi niz edukativnih aktivnosti o ASK-u te je uvelike zaslužno da se ova bolest nikada nije pojavila u našoj zemlji.

- U cilju procjene biosigurnosne situacije na svinjogojskim farmama te informiranja posjednika i poduzimanja određenih mjera u cilju smanjenja rizika od pojave i širenja afričke svinjske kuge, od 2019. godine do danas su sva gospodarstva koja drže svinje u RH kategorizirana u odnosu na biosigurnost.

Ministarstvo poljoprivrede je do sada u tu svrhu utrošilo više od 27 milijuna kuna te poziva sve posjednike da se obrate svojim veterinarima za postupak unaprjeđenja biosigurnosti na farmama.

Kategorizacija gospodarstva se provodi na trošak državnog proračuna za novu farmu koja se prvi puta kategorizira, kao i za one posjednike koji imaju do 10 svinja i prošli su edukaciju o biosigurnosti kod naših savjetnika i unaprijedili razinu biosigurnosti na svojim gospodarstvima.

Također, tijekom ovog mjeseca bit će objavljen novi Javni poziv za sufinanciranje troškova postavljanja dvostrukih ograda za posjednike koje drže svinje na otvorenom, s obzirom na povećani rizik od kontakta s divljim svinjama koje predstavljaju izvor zaraze za domaće svinje.

Ministarstvo poljoprivrede od 2019. godine sufinancira troškove postavljanja dvostrukih ograda s 80 % stvarno nastalih troškova materijala do maksimalnog iznosa od 20 tisuća kn po korisniku te je u tu svrhu tijekom 2019. i 2020. isplaćen iznos veći od 1,3 milijuna kuna za ukupno 119 posjednika. Samo nizom mjera i odgovornim ponašanjem možemo nastaviti uspješno zadržavati ASK van granica Hrvatske - izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Osim nadležnog ministarstva, iznimno je važna i partnerska podrška koju kampanji pružaju Centar za unaprjeđenje stočarstva, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga proizvođača svinja, Hrvatska veterinarska komora, Središnji savez udruga uzgajivača svinja i Udruga uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“, dijeleći u izravnom kontaktu sa svojim članovima i korisnicima informacije o ASK-u i educirajući ih. Uz njih u prevenciji ove bolesti važnu ulogu imaju i lovačke udruge, granična policija i druga relevantna tijela.

EFSA-ina kampanja o ASK-u nadopunjuje napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija usmjerene na iskorjenjivanje ove bolesti u Europi. Naime, podizanje svijesti o ASK-u za Europsku je uniju iznimno važno jer je ona s pet milijuna tona godišnje najveći izvoznik svinja i svinjskih prerađevina na svijetu.

To svinjogojstvo čini jednom od najvažnijih grana u poljoprivrednom sektoru zauzimajući oko 8,5% ukupne poljoprivredne proizvodnje u 27 država članica EU-a. Ako uzmemo u obzir podatak i da proizvodnja svinjskog mesa zauzima 35% ukupne proizvodnje mesa u EU-u, pojava afričke svinjske kuge može uzrokovati značajne gospodarske štete na nacionalnim razinama i diljem Europe.

Iako u Hrvatskoj ova bolest nikada nije zabilježena, ona zajedno s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Grčkom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Srbijom i Slovenijom čini „ugroženu regiju” zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna afrička svinjska kuga.

Pojačan oprez potreban je jer su ove godine slučajevi već zabilježeni u Bugarskoj, Estoniji, Italiji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Kampanja se zato provodi u ukupno 18 europskih zemalja.

Korisni materijali kojima EFSA želi podići svijest o ovoj bolesti, kao i informacije o prepoznavanju simptoma dostupni su na mrežnoj stranici: StopASF.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci