Ružna strana blagdana: Petarde su opasne i za ljude i za životinje Foto: ilustracija

Ružna strana blagdana: Petarde su opasne i za ljude i za životinje

I.D./Varaždinske vijesti | 31.12.2015. u 10:33h | Objavljeno u Društvo

I dok su božićni blagdani protekli relativno mirno, buka pucanja petardama i drugim sličnim pirotehničkim sredstvima sve je češća kako se bliži doček Nove godine.

Unatoč tome što policija već 22. godinu zaredom provodi operativnu akciju "Mir i dobro", sa svrhom održavanja javnog reda i mira te podizanja osjećaja sigurnosti građana, Stara i Nova godina dani su kada se pirotehnika - petarde, rakete, vatrometi - najčešće upotrebljava. Podsjetimo, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošlogodišnje akcije "Mir i Dobro" zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima 19 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a lakše su ozlijeđene 43 osobe. Najčešće se radi o maloljetnicima, a najmlađe ozlijeđeno je četverogodišnje dijete. Ozljede su uglavnom zadobivene zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, samoranjavanja i ranjavanja, te zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvima.

>> Oprezno s pirotehnikom: Najčešće su ozljede šaka, prstiju, lica i očiju

Stoga iz policije pozivaju građane, posebice roditelje, da što manje, i u skladu sa zakonom, koriste pirotehniku. Osim opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike, policija posebno ističe zaštitu djece i nemoćnih starijih osoba te kućnih ljubimaca koji su najosjetljiviji na zvukove pirotehničkih sredstava.

Naime, zaglušujuća buka izazvana petardama smeta i životinjama, naročito psima, te kod njih izaziva strah i stres. Stoga nije rijetkost da tijekom novogodišnjeg slavlja uznemireni psi laju, cvile, pokušavaju se sakriti, a u panici i pobjeći. Iz Udruge Prijatelji životinja također upozoravaju na glasnu pucnjavu koja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu.

- Životinje koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i ozlijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti i njihov sluh koji je znatno osjetljiviji od ljudskoga, te izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama - upozoravaju Prijatelji životinja.

Vlasnicima životinja poručuju da dugoročno nije preporučljivo uplašenu životinju staviti u krilo, zagrliti je, tješiti i maziti, jer tako zapravo pohvaljuju strah i paniku pa životinja svoje ponašanje smatra prihvatljivim. Također, preporučuju osigurati životinjama sigurno mjesto.

- Savjetujemo da građani maksimalno zaštite svoje životinje od zvukova eksplozije koji kod njih izazivaju paniku i strah te da životinje ne vode u vrijeme pucnjave van. Osim opasnosti od direktnog ozljeđivanja eksplozivnim napravama, velika razina buke može oštetiti i njihov sluh. Ako pas ili mačka žive u dvorištu, najbolje bi ih bilo uvesti unutra, upaliti svjetlo i pustiti glazbu kako bi se manje čula pucnjava izvana - savjetuju Prijatelji životinja.