RUŽIČASTI LISTOPAD Učenici Gospodarske škole Varaždin poručili: "Mama, budi zdrava" Foto: Gospodarska škola Varaždin

RUŽIČASTI LISTOPAD Učenici Gospodarske škole Varaždin poručili: "Mama, budi zdrava"

Varaždinske vijesti | 23.10.2021. u 20:38h | Objavljeno u Društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”.

Projekt provodi Udruga “SVE za NJU”, koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_3.jpg

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke. Predavanje je održala dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_2.jpg

- Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima - istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_4.jpg

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga “SVE za NJU”.

- Zahvaljujemo Udruzi “SVE za NJU” i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa - izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_1.jpg