Rotary Club Varaždin Jug: Za senzornu sobu Centra ”T. Špoljar“ stigla vrijedna oprema

vv | 13.6.2024. u 13:24h | Objavljeno u Društvo

Novu opremu, vrijednu skoro četiri tisuće eura, dobio je Centar ”Tomislav Špoljar“ Varaždin, specijalizirana varaždinska odgojno-obrazovna ustanova, koja učenicima s poteškoćama u razvoju pruža osnovno i specifično obrazovanje, koje doprinosi njihovoj socijalnoj uključenosti i dobrobiti u zajednici.

Centar, koji pohađa 200 polaznika, postavio je u senzornu sobu specijaliziranu podnicu, ljuljačku prilagođenu djeci u invalidskim kolicima, te rotirajuću košaru, koja potiče motoričke i kognitivne sposobnosti. No, nije se na tome stalo. Dodatna oprema pribavljena je zahvaljujući projektu Senzorna soba Tomislav Špoljar“, čiji je nositelj Rotary Club Varaždin Jug.

- Htjeli smo pridonijeti stvaranju jednakih mogućnosti za djecu s poteškoćama u razvoju u našoj zajednici, kroz opremanje senzorne sobe Centra Tomislav Špoljar, a čijim će korištenjem djeca steći samopouzdanje i određeni stupanj samostalnosti, jer će dugoročno doprinijeti njihovim senzoričkim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima - veli Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, te dodaje - Senzorna integracija namijenjena je ciljano djeci s teškoćama u motoričkom razvoju, cerebralnom paralizom, poremećajem pažnje, usporenim razvojem, autizmom, djeci s oštećenjima vida i sluha, s govornim teškoćama, te djeci s intelektualnim poteškoćama.

Ukupna vrijednost projekta je skoro četiri tisuće eura, odnosno 4.309 USD, od čega je Rotary Club Varaždin Jug donirao 2.309 USD, a Rotary Distrikt 1913 još dvije tisuće USD putem odobrene distriktne potpore za projekt, koji se provodi od siječnja ove godine. No, to nije prvi put da varaždinski rotarijanci pomažu CTŠ-u:

- Ovaj projekt uzima u obzir rezultate i ishode Projekta ”Senzorni park Tomislav Špoljar“, koji je također vodio RC Varaždin Jug, a bio je sufinanciran putem Rotary 1913 District Grant-a 2021. godine. Kako bismo dodatno doprinijeli radu Centra u njegovoj misiji osiguravanja socijalne uključenosti i dobrobiti osoba s invaliditetom, pokrenuli smo novi projekt usmjeren na opremanje senzorne sobe, a ugradnjom ove opreme djeca sa senzornim poteškoćama dobivaju na raspolaganju funkcionalan i siguran prostor u potpunosti prilagođen potrebama njihove senzorne edukacije - naglašava Plantak.

Galerija slika