Roditelji, oprez! Opasna zaštita na dječjim kolicima koju treba izbjegavati

VV/Zadovoljna.hr | 26.7.2016. u 18:27h | Objavljeno u Društvo

Stavljanje prekrivača na kolica kako bi se bebu zaštitilo od sunca i vrućine, djetetu zapravo čini više štete nego što mu pomaže. Naime, stavljanjem zaštite zaustavlja se protok zraka te u kolicima može postati jako vruće čak i ako koristite lagane materijale, piše Zadovoljna.hr.

U takvim ekstremnim uvjetima temperatura bebina tijela može porasti čak pet puta brže nego temperatura tijela odrasle osobe zbog čega se dijete može naći u opasnosti.

- Na bebina kolica nikada nemojte stavljati zaštitne prekrivače. Dozvoljeno je jedino korištenje najtanje gaze (ne pelene), ali i tada bebu morate provjeravati svakih 10 minuta - upozorava dr. med. spec. pedijatar Snježana Chamae te dodaje da je veliki oprez potreban zbog toga jer je klima u Hrvatskoj ljeti gotovo pa tropska – velike vrućine u kombinaciji s visokim postotkom vlage.

Dr. Chamae roditeljima savjetuje i kakva je kolica za bebu najbolje koristiti.

- Najbolja su visoka kolica, odnosno kolica kod kojih je dio u kojem beba leži i sjedi što više podignut od tla. Kolica standardne visine koja se najčešće koriste zapravo se nalaze u području u kojem ima najviše smoga i nečistog zraka - ističe dr. Chamae.

Srećom, postoje drugi, sigurniji način na koje ćete bebu zaštiti od sunca i vrućina. Jedan je korištenje suncobrana koji sprečava prodiranje UV zraka i koji će stvoriti sjenu bez zaustavljanja protoka zraka. Drugi način je korištenje malog ventilatora koji se pričvrsti na bebina kolica.