Rode bile na dvodnenom putovanju "Putovima specijalne policije MUP-a RHi ostalih postrojbi OS RH"

vv | 14.10.2024. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

U subotu i nedjelju, 12. i 13. listopada, uspješno je održana dvodnevna aktivnost pod nazivom "Putovima specijalne policije MUP-a RH i ostalih postrojbi OS RH". Aktivnost je organizirana u sklopu nekadašnjeg obilježavanja Dana neovisnosti i aktualnog Dana branitelja Varaždinske županije, a poslužila je kao prilika za promicanje zdravlja i socijalne povezanosti sudionika, ratnih pripadnika Specijalne jedinice policije PU varaždinske "RODA". Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, čime se osigurala podrška svim sudionicima.

Prvi dan započeo je okupljanjem ratnih pripadnika SJP PU varaždinske „RODA“ u Varaždinu, odakle su krenuli put izvora rijeke Zrmanje. Zrmanja, osim svoje prirodne ljepote, ima i poseban značaj za hrvatske branitelje, budući da je u okolici rijeke tijekom Domovinskog rata vođeno više značajnih operacija. Boravak na tom mjestu bio je emotivan trenutak za mnoge sudionike, jer su se prisjetili trenutaka ratne prošlosti, suboraca te važnih vojnih operacija koje su vođene u tom dijelu Hrvatske. Razgledavanje izvora rijeke, uz povijesno prisjećanje, dalo je dodatnu težinu ovoj aktivnosti, koja je kombinirala fizički boravak u prirodi s emocionalnim i povijesnim refleksijama.

Nakon razgledavanja Zrmanje, ratni pripadnici SJP PU varaždinske „RODA“ uputili su se prema mjestu Sveti Rok, gdje su proveli noć. Sveti Rok, smješten u blizini Velebita, još je jedno mjesto koje je braniteljima ostalo urezano u sjećanje kao važna strateška točka tijekom Domovinskog rata. Kroz večer su sudionici imali priliku evocirati sjećanja na ratne dane, razgovarati o svojim iskustvima i obnoviti stare prijateljske veze koje su stvorene u najtežim vremenima.

Drugog dana, krenulo se prema prijevoju Mali Alan, još jednoj povijesno važnoj lokaciji koja je bila svjedokom mnogih teških trenutaka iz Domovinskog rata. Mali Alan bio je ključna točka zbog svog položaja na Velebitu, a prolazak tom rutom bio je prilika da se sudionici prisjete operacija koje su ovdje vođene te hrabrosti svih onih koji su riskirali svoje živote za obranu domovine. Sama priroda Velebita, s njegovim surovim i istovremeno predivnim pejzažima, dodatno je naglasila važnost tog trenutka, pružajući sudionicima priliku za dublje promišljanje o prošlosti.

Ova dvodnevna aktivnost nije bila samo fizičko putovanje kroz prirodu, već i svojevrsno putovanje kroz vrijeme – putovanje kojim su sudionici oživjeli sjećanja na ratne dane i obnovili povezanost s prirodom, ali i međusobno. Osim toga, ova aktivnost omogućila je ratnim pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske "RODA" da se ponovno okupe, razmijene iskustva i osnaže duh zajedništva koji ih je povezivao tijekom ratnih operacija.

Projekt je imao značajnu ulogu u očuvanju sjećanja na Domovinski rat te u promicanju vrijednosti koje su kroz njega izgrađene, kao što su sloboda, zajedništvo i hrabrost. Povodom nekadašnjeg obilježavanja Dana neovisnosti i aktualnog Dana branitelja Varaždinske županije, ova je aktivnost poslužila kao dostojanstven način da se prisjetimo svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju neovisne i slobodne Hrvatske.

Zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja na financijskoj podršci, koja je omogućila realizaciju ovog projekta, te svim sudionicima koji su svojim prisustvom i sudjelovanjem doprinijeli da ovaj događaj bude istinski uspješan. Ovakve aktivnosti pomažu ne samo u očuvanju povijesnog nasljeđa, već i u jačanju povezanosti među bivšim suborcima te održavanju vrijednosti koje su zajedničkim snagama obranjene.

Galerija slika