VEČER POEZIJE Književnik i glumac Enes Kišević zaustavio vrijeme i razgalio publiku Foto: Ilustracija/Ritam misli

VEČER POEZIJE Književnik i glumac Enes Kišević zaustavio vrijeme i razgalio publiku

VV | 10.6.2021. u 18:29h | Objavljeno u Društvo

Organizatori programa, članovi udruge Ritam misli, Ljubica Ribić i Milan Novak, još jednom su pokazali kako upornost i rad, te neiscrpan entuzijazam i ljubav prema poeziji otvara vrata i vraća na lica osmjehe mnogim starim i novim ljubiteljima poezije.

U utorak, 8. lipnja, terasa hostela Stara vaga na trgu Matije Gupca u Varaždinu bila je poetska slika koja budi najtoplije osjećaje. Bard hrvatske poetske scene, književnik, glumac Enes Kišević ponovno je po tko zna koji puta zaustavio vrijeme i razgalio sve prisutne. 

ENES_1.jpg

- Poeziju Enesa Kiševića ne treba tumača, ona je svjedok vremena u kojem pjesnik živi i tumač ljepote života. Pjesnik na djetinje razigran, iskren, a nadasve istančan način pjeva o naoko jednostavnim, malim ljudskim trenucima, sudbinama. No njegove riječi su čas poput ljetnih pljuskova, a čas poput nježnog romorenja kapi ispod bremenite duge u kojoj počivaju plavi tonovi njegovog pogleda - kažu organizatori.

Navode kako je publika bila svjedok pjesničkog poleta i ljepote skromnosti koju nose samo istinski umjetnici. Uz autora, pjesnika Enesa Kiševića njegove stihove, prepjevane na slovenski jezik govorila je i supruga Asja Kišević, ujedno i prevoditeljica nekih stihova. Život s umjetnikom je umjetnost sama po sebi. 

Uz Enesa Kiševića u programu su sudjelovali: književnik Bosiljko Domazet, jedan od idejnih začetnika novoosnovanog društva pisaca, Manjinsko društvo pisaca MDP. Društvo je osnovano u siječnju ove godine u želji da otvori vrata svima koji njeguju ljepotu pisane riječi i donose bogatstvo raznolikosti na književnoj sceni kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Za glazbene taktove pobrinuo se Ismet Kurtović, glazbenik i skladatelj, član nekad rado slušane grupe Drugi način. Tijekom večeri publika je uživala u uglazbljenim stihovima Enesa Kiševića.

- U mnogobrojnoj publici mogao se primijetiti isti osjećaj, opijenost poezijom koja dodiruje i najneosjetljivije. Kad pjesnik stihovima daruje kišu i cvijet, kad opijen srećom korača ulicama Zagreba i daje poklon velikim umjetnicima, kad gordo vapi svemirskim prostranstvima, a pokorno se klanja ljepoti proljetnog cvijeta tada publika zanijemi i dahom upija svaku riječ - kažu organizatori.