"Rifovi revolucije" ponovno u Kinu Gaj; održan i panel o tome kako snimiti niskobudžetni film

VV | 4.12.2023. u 10:55h | Objavljeno u Društvo

Film "Rifovi revolucije" u subotu, 2. prosinca, krenuo je u svoj redovni 'kino život' u Varaždinu, prvim prikazivanjem u Kinu Gaj gdje će igrati do nedjelje, 10. prosinca. Prvu projekciju pratio je i 'filmski panel' pod nazivom 'Kako napraviti film za 4.000 eura'.

Radi se o glazbeno akcijskoj komediji Jurice Hižaka, nastaloj u koprodukciji Rebl filma i udruge Trash. Radnja filma vrti se oko hard-rock grupe Razor Jet koja se suprotstavlja dr. Zempu, vlasniku agencije za autorska prava koja sije strah i trepet među građanima.

Od Ormoža do Beograda

Rifovi revolucije su dosad već prikazani u Ormožu, Vinkovcima, Beogradu i Varaždinu u sklopu Trash film festivala kada je kino bilo prepuno. Prošli tjedan film je premijerno prikazan i u Zagrebu, u kinu SC, gdje je doživio odlične reakcije publike. Zagrebačku premijeru pratila je i svirka filmskog banda Razor Jeta, koji je odsvirao filmski soundtrack što je zasigurno jedinstven slučaj u hrvatskoj kinematografiji.

Film je nastao uz skroman financijski budžet od svega četiri tisuće eura, no u njemu ne nedostaje specijalnih efekata, akcijskih scena i atraktivnih kulisa. O svemu tome, nakon filma su više mogli čuti i posjetitelji u kinu, jer je održan i razgovor s autorom Juricom Hižakom te Arianom Pehardom, glazbenim producentom i Filipom Majcenom, scenografom i kostimografom. Razgovor je moderirao novinar Goran Štimec, a Jurica Hižak je još jednom istaknuo veliku zahvalu za sve koji su svojim volonterskim radom doprinijeli da film bude realiziran, iako je prijetilo da se od svega odustane.

Osim glumaca i organizacijske ekipe, svoj ogroman doprinos dali su upravo Arian Peharda i Filip Majcen. Peharda je mladi varaždinski glazbenik, koji je dosad svirao u više bandova, a trenutno je član Fakin lajsni. Već je radio glazbu za neke filmove, a u ovom filmu je aranžirao, odsvirao i producirao gotovo cijeli soundtrack. Ispričao je kako je tekao cijeli proces, te kako je Hižak donosio skice pjesama koje su potom dovršavali te po prvi puta u Hrvatskoj imamo film koji ima i prateći band, koji svira filmski soundtrack.

Filmski soundtrack i rekviziti

Pjesme Razor Jeta se već i puštaju na nekim radijskim postajama, a u planu je da bend prati film i na budućim projekcijama, koje je Hižak najavio za početak 2024. godine. Arian je pritom najavio da će soundtrack uskoro izaći na svim online platformama. Poseban dio priče su rekviziti, kostimi i specijalni efekti, što je jako važno u žanrovskom, akcijskom filmu. Filip Majcen odradio je veliki dio posla u izradi rekvizita koji nisu kupljeni ili iznajmljeni od filmskih produkcijskih kuća već uglavnom izrađeni od svakodnevnih predmeta ili kupljeni za 'male novce', pa prenamijenjeni uz malo manualnog, kreativnog rada. Na panelu je ispričao kako su napravljeni neki od njih i istaknuo kako je uživao u ovom kreativnom procesu te kako je oduševljen kako je sve ispalo na velikom ekranu.

Angažman kostimografa, maketara, kaskadera i neafirmiranih glazbenika je i jedan od razloga zašto bi žanrovski film trebao igrati puno značajniju ulogu u hrvatskoj kinematografiji, istaknuo je Hižak. Veliki kreativni trud uložen u stvaranje glazbe i svih rekvizita, dodatni mu je motiv da Rifove pokuša dovesti u što veći broj kina u Hrvatskoj. Rifovi revolucije igraju u varaždinskom Kinu Gaj do nedjelje, 10. prosinca, a prva sljedeća projekcija je u srijedu, 6. prosinca, u 19 sati.