Maturantica Amalija osvojila brončanu medalju na olimpijadi iz astronomije i astrofizike: "Imamo se s čime ponositi!"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.12.2021. u 14:28h | Objavljeno u Društvo

- Kada sam saznala da sam osvojila brončanu medalju bila sam jako sretna, nisam to očekivala - rekla je maturantica Prve gimnazije Varaždin Amalija Rafaj Škriljevečki, koja je na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike osvojila brončanu medalju, čime je ostvarila najbolji rezultat kao članica peteročlane hrvatske reprezentacije.

Čestitke Amaliji, maturantici Prve gimnazije Varaždin i polaznici Centra izvrsnosti iz fizike danas je uputio župan Anđelko Stričak.

- Amalijin uspjeh je dokaz da se Varaždinska županija ima itekako s čime ponositi. Čestitke mladoj polaznici Centra izvrsnosti iz fizike na ovoj sjajnoj medalji, čestitke ravnateljici, voditelju Centra izvrnosti iz fizike, mentoru, ali i roditeljima. Uvijek treba naglasiti kako iza takvog sjajnog uspjeha i rezultata stoji društvo. Kada pogledamo malo sve te medalje koje naši učenici osvajaju možemo reći da imamo zaista izvrsne škole, ali i centre izvrsnosti. Kada govorimo o učeničkim natjecanjima, u zadnjih nekoliko godina nema te ekipe i tima iz Hrvatske koji osvajaju odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima, a da u njemu nema barem jednog učenika iz Varaždinske županije. To je veliki iskorak koji smo postigli zahvaljujući timskom pristupu i radu - rekao je Stričak koji je za ovaj međunarodni uspjeh nagadio Amaliju s 2000 kuna, a osvojila je stipendije za daljnje školovanje koje planira nastaviti u području fizike i astrofizike u Sloveniji.

Brončana olimpijka rekla je kako su joj pripreme za natjecanje bile jako zanimljive.

- Rješavajući sve te zadatke naučila sam puno toga novoga i produbila svoje znanje. Kada sam se pripremala za olimpijadu bilo mi je, iskreno, puno draže učiti o nečemu što će mi trebati u životu i što mi je zanimljivo nego da učim nešto za školu. Naravno, bilo je jako zanimljivo na olimpijadi, imali smo jako puno zadataka koje smo trebali riješiti i drago mi je bilo što sam upoznala ljude s kojima dijelim slične interese - rekla je Amalija.

Na njezin uspjeh ponosan je voditelj Centra izvrnosti za fiziku, programa za astronomiju Tomislav Horvat i njezin mentor Denis Barčot.

- Amalija je nakon uspjeha na državnom natjecanju bila pozvana na pripreme prije olimpijade, na kojima se istaknula kao najbolja i najkvalitetnija osoba za predstavljanje Hrvatske. Za mene njezina medalja nije iznenađenje. Kada sam je nakon natjecanja pitao kako je prošlo, a Amalija mi, onako skromna kakva jest rekla da je bilo grozno i nije bilo dobro, znao sam da je dobro riješila zadatke. To je potvrdila i poruka koju sam primio, da je osvojena bronca - rekao je mentor Barčot koji je ustvrdio kako je Amalija jako talentirana, nadarena i vrijedna mlada osoba.

- Moj zadatak je bio da prepoznam taj talent i dam joj taj početni impuls i pomoć u pripremama za natjecanje, ostalo sve je išlo samo od sebe. Zajedno smo učili, i Amalija i ja s njom, jer nisu to baš trivijalni zadaci kakve imamo u zbirkama - rekao je Barčot koji kaže da planiraju uključiti Amaliju u rad Centara izvrnosti iz astronomije kako bi svojim uspjehom i znanjem privukla više učenika u to područje.

Galerija slika