Regionalni kulinarski tim Varaždinske županije spreman za Svjetsku kulinarsku olimpijadu Foto: Krešimir Đurić

Regionalni kulinarski tim Varaždinske županije spreman za Svjetsku kulinarsku olimpijadu

Varaždinske vijesti | 11.2.2020. u 16:25h | Objavljeno u Društvo

Udruga kuhara Varaždinske županije četvrti put unatrag 12 godina sudjeluje na Svjetskoj kulinarskoj olimpijadi koja će se održati od 14. do 19. veljače u Stuttgartu.

Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu. Održava se već više od 100 godina te okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata željnih dokazivanja i predstavljanja svojih kulinarskih sposobnosti.

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Županijskoj palači povodom odlaska na ovo prestižno natjecanje, predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević istaknula je kako se Varaždinska županija ponosi Regionalnim timom koji će predstavljati boje i gastronomsku tradiciju Varaždinske županije u Sttutgartu.

- Iznimno smo ponosni i sretni da će Udruga kuhara Varaždinske županije, naš Regionalni tim, u Sttutgartu predstaviti sve najbolje iz naše županije, naše autohtone domaće namirnice i našu vrhunsku gastronomiju. Moram pohvaliti suradnju s Udrugom kuhara Varaždinske županije koja je izvrsna unatrag dvije i pol godine. Imali smo puno zajedničkih manifestacija, izdali smo dvije kuharice s jelima od buče, kuharicu s jelima od varaždinskog zelja, sudjelovali su u našem Bučogradu, proslavili su svoju 15. obljetnicu ovdje u našem atriju. Iznimno nas veseli i to da imamo veliki broj mladih kuhara i želja nam je da ih motiviramo i potaknemo da ostanu u tom zanimanju i da u njemu napreduju – naglasila je Martinčević.

regionalni_tim_varazdinske_zupanije_kuhari_2.JPG

Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, u ime Udruge kuhara Varaždinske županije zahvalio je Varaždinskoj županiji na iznimnoj suradnji i potpori.

- San svakog kuhara je prisustvovati na ovako velikom natjecanju, predstavljati Hrvatsku i našu Županiju. Rezultat nam je manje bitan, dati ćemo sve najbolje od sebe i svaki puta može bolje. Ekipa je mlada, to je pozitivno i treba uvijek dati priliku mladima. Neki su već sudjelovali, a nekima je to prvo veliko natjecanje. Cilj nam je da i dalje nastupamo na velikim natjecanjima i ulagati u mlade ljude. To zanimanje je naporno ali se rezultati ulaganja svakako vrati. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na svim oblicima potpore koju nam pruža – naglasio je Crleni.

Na kulinarskoj olimpijadi predstaviti će se više od 3.000 natjecatelja, kuhara i slastičara iz više od 60 država svijeta. Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja.

Kapetan Regionalnog tima Ivan Tomas predstavio je ukratko meni s kojim će se Regionalni tim predstavljati, a on u najvećoj mjeri sadrži domaće namirnice poput buče, varaždinskog zelja, purice, mlinci i još brojne delicije našeg kraja.

- Svi kuhari i slastičari, članovi Regionalnog tima, su odlični i svakako zaslužuju svoje mjesto u timu – u duhu pravog kapetana rekao je Tomas.

Regionalni tim Varaždinske županije čine: Ivan Tomas - Restoran Fontana Crnković, Rodeš Dario - Hotel Turist, Varaždin, Vanja Orban - Udruga kuhara Varaždinske županije, Dinko Tomašić - Hotel Park Varaždin, Katarina Filipašić - Hotel Minerva, Varaždinske Toplice, Amos Novak - Hotel Turist, Varaždin, Stančin Lovro - učenik Srednja škola Prelog, Šoš Lorena - učenica Gospodarske škole Varaždin, Nikolina Butko - učenica Gospodarske škole Varaždin, Valentina Šimunek - učenica Gospodarske škole Varaždin, Bojan Bohorč - Udruga kuhara Varaždinske županije i Damir Crleni - Udruga kuhara Varaždinske županije.

regionalni_tim_varazdinske_zupanije_kuhari_4.jpg

regionalni_tim_varazdinske_zupanije_kuhari_5.jpg

regionalni_tim_varazdinske_zupanije_kuhari_6.jpg

regionalni_tim_varazdinske_zupanije_kuhari_1.JPG