Ratni pilot Danijel Borović dobio priznanje: "Hrvatski ratni piloti su junaci, a ne zločinci!" Foto: Milan Pišković

Ratni pilot Danijel Borović dobio priznanje: "Hrvatski ratni piloti su junaci, a ne zločinci!"

Milan Pišković/vv | 15.6.2022. u 11:24h | Objavljeno u Društvo

U dvorani Varaždinske županije u Varaždinu u utorak je održana svečanost – dodjela priznanja „Junak Domovinskoga rata“ hrvatskom ratnom pilotu – Danijelu Boroviću, koji je pod dramatičnim okolnostima avionom lovcem tipa MIG 21 doletio iz Bihaća u pulsku zrakoplovnu luku, 4. veljače 1992.

- Bio je to trenutak, kako se čulo na ovom skupu, koji je trajno obilježio hrvatsku ratnu povijest, tim prije jer u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu od tada više ništa nije bilo isto – naveli su organizatori.

Svečanu dodjelu priznanja je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a pored predsjednika ove Udruge Mladena Pavkovića potporu su dali i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik Ravnateljstva policije RH Dalibor Božić, varaždinski župan Anđelko Stričak, general Ivan Tolj, 100-postotni ratni vojni invalid Mario Filipi i drugi.

- Svojim je podvigom Danijel Borović postao primjer domoljublja, junaštva i požrtvovnosti. Svi koji ga poznaju znaju da je cijelim svojim bićem pripadao Hrvatskoj vojsci i da nije samo Junak Domovinskog rata – on je više od toga -simbol i inspiracija, primjer koji potiče i bodri – kazao je Pavković uručujući priznanje koje je već dosad primilo dvadesetak hrvatskih branitelja.

Branitelji su također istaknuli da legitimnost i legalnost hrvatske borbe za slobodu nitko ne može osporiti, a najmanje Republika Srbija koja je u ovom ratu bila na strani velikosrpskog agresora.

- S ovim priznanjem želi se i nastoji odati zahvalnost hrvatskim ratnim pilotima, a poglavito danas kad ih neki neopravdano progone – kazao je general Tolj, dok je ratni stradalnik Mario Filipi dodao da je u Domovinskome ratu izgubio nogu i ruku i da još nitko zbog toga nije kao što i ne će odgovarati.

Gdje su optužnice za oko 15.000 pobijenih Hrvata u Domovinskome ratu ili tko će i kada odgovarati za oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica – pitali su se sudionici ovog skupa, koji je okupio veliki broj prije svega branitelja i stradalnika.

Ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, Danijel Borović, primajući ovo priznanje naglasio je da mu ono iznimno znači, jer dolazi od srca hrvatskih branitelja, koji su najbolje prepoznali i prepoznaju sve vrijednosti Domovinskog rata i ne dopuštaju da se mnoge stvari ne zaborave – kazao je Borović, koji je svoj ratni put zajedno sa suprugom Snježanom opisao i u knjizi – „Prelet za Hrvatsku“.

Zanimljivo je, kazao je Pavković, da su nam za ovu akciju svi, ali baš svi iz najviših državnih institucija dali priznanje i poticaj, a da je predsjednik RH Borovića još u veljači, istima sa 20 godina zakašnjenja, odlikovao jednim od najviših odličja. No, kad se govori o ratnim pilotima nikako se ne smije zaboraviti da je prije Borovića, 25. listopada 1991., iz zločinačke JNA sa borbenim zrakoplovom u Austriju preletio također junak Domovinskog rata Rudolf Perešin, jer nije, kako je rekao, mogao pucati po Hrvatima.

- Svojim činom, kakav se rijetko događa, Borović je ohrabrio sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za slobodu i nezavisnost, a također je za pozdraviti što su i neki drugi piloti avionima JNA preletjeli u Hrvatsku - navodi se.

- To su bili činovi iznimnog junaštva i pilotske sposobnosti - rekao je župan Stričak, pohvalivši i mnoge varaždinske branitelje poglavito legendarne Pume i policiju koji su bili – prvi kad je trebalo.

- Međutim, treba podsjetiti da sve što danas prolazi Borović i trojica njegovih kolega, tmurne, nepoštene i podle optužnice Srba, koji su inače i sami sudjelovali u velikosrpskoj agresiji, podsjeća nas i na sve ono što su nekada prolazili pojedini hrvatski generali na čelu sa Markačem i Gotovinom, koji su također bili neopravdano proganjani. No, i ovog se puta pitamo- je li se to moralo dogoditi, nije li već odavno hrvatska država, odnosno neka od Vlada, trebala i morala reći velikosrpskim agresorima- „dosta“, tim prije što nema nigdje u svijetu da agresor procesuira žrtvu, osim valjda na ovim prostorima - čulo se također na ovoj svečanoj dodjeli.