RASKOŠNI SPEKTAKL U HNK Redatelj Paolo Tišljarić otkrio što nas čeka na "Orašaru" Foto: Žarko Dragojević

RASKOŠNI SPEKTAKL U HNK Redatelj Paolo Tišljarić otkrio što nas čeka na "Orašaru"

Igor Čolaković | 5.12.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Paolo Tišljarić, naš nadareni redatelj mlađe generacije, u varaždinskom kazalištu priprema veliki scenski spektakl, dramsko - plesnu predstavu "Orašar", koja će biti premijerno izvedena na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, u subotu, 10. prosinca.

- Ovo je već moj treći Orašar, ranije sam ga režirao u zagrebačkom kazalištu Trešnja i u dubrovačkom kazalištu Marina Držića, ali svaka je predstava potpuno drugačija. Kada smo dramaturginja i spisateljica Lada Kaštelan i ja došli na ideju da radimo Orašara bilo nam je zanimljivo pronaći upravo tu zaboravljenu originalnu priču „Orašar i Kralj miševa“ koju je davne 1816. napisao Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Publika koja gleda balet Orašar zapravo i ne zna puno o „pravoj“ priči. Tako je i generalna dramaturška ideja ovoga komada da djeci i odraslima približimo baš tu priču i da progovorimo o bitnim temama koje nas se sve tiču, a kojima se bavi Hoffman. Ovo je prije svega predstava o snazi mašte i oprostu, kako samome sebi tako i drugima, kao jedinom rješenju rata između Mišjeg kraljevstva i Kraljevstva ljudi. Lada Kaštelan vješto opisuje to pomirenje i vješto se, na neobičan način, igra s Hoffmanovim zapletom. Romantičarski motivi sna i jave se neprestano isprepliću, predstava se odvija u vrijeme kad je priča nastala, a klasična obiteljska situacija, kazališno čarobno, se pretvara u zanimljive krajolike iz Hoffmanove mašte - istaknuo je Paolo Tišljarić, redatelj predstave Orašar.

"Fasciniran varaždinskim ansamblom"

"Orašar" je Vaša prva predstava u varaždinskom kazalištu. Kako je došlo do ove suradnje?

- Intendantica varaždinskog kazališta Senka Bulić pozvala me je da radim Orašara i u Varaždinu. Senki čestitam na hrabrom programu, mislim da je u jako kratko vrijeme preporodila ovo kazalište. Imao sam priliku pogledati predstave koje su na repertoaru i stvarno sam fasciniran i ansamblom, i nekim repertoarnim pomacima. Iskreno, njen me je poziv iznenadio, jer nakon dubrovačke verzije nisam mislio da ću ponovo raditi Orašara. Međutim, sada zajedno nekako otkrivamo posve nove dimenzije toga teksta, što me izrazito veseli. U ovih mjesec dana otkako u Varaždinu radim Orašara stvarno se lijepo družimo i radimo predano i kvalitetno, promišljamo predstavu vrlo ozbiljno. Iako je predstava prije svih namijenjena djeci, ona nikako nije samo dječja predstava pa odrasli sigurno neće biti razočarani.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...