Purgari ovotjedni pucanj iz topa posvećuju Petri Golubar

vv | 12.7.2024. u 12:12h | Objavljeno u Društvo

Ovu subotu Varaždinska građanska garda nastavlja sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz varaždinskog topa ispred Starog grada. Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, Purgari ovotjedni pucanj iz topa posvećuju Petri Golubar, direktorici i idejnoj začetnici Međunarodnog folklornog festivala COFA. S obzirom na to da dio pripadnika Varaždinske građanske garde za vikend gostuje u Jajcu na „Danima srednjovjekovlja“, a dio odlazi u Bakar i to s malim topom zbog sudjelovanja na manifestaciji „Margaretino leto“, Petri će pripasti čast povući uzicu velikog topa i to prvoj ove sezone!

Petra Golubar je svoje folklorno i glazbeno putovanje započela još kao šestogodišnjakinja u KUD-u „Varteks“, kod legendarnog glazbenog pedagoga Dragutina Korena, gdje se rodila ljubav prema tamburaškoj glazbi i folklornom amaterizmu. Unazad petnaest godina rada posvetila je očuvanju i promociji tamburaškog i folklornog amaterizma te je sudjelovala na mnogim konferencijama i stručnim seminarima na temu kulturne baštine kao panelist i predavač. Zadnjih četiri godine članica je CIOFF svjetske organizacije (akreditiranog partnera UNESCO-a) koja broji više od 147 zemalja iz cijelog svijeta, a bavi se očuvanjem i promicanjem folklorne baštine kroz organizaciju folklornih festivala diljem svijeta.

Prije tri godine Petra je pokrenula vrlo uspješan međunarodni festival COFA koji ugošćuje najbolje svjetske folklorne grupe iz cijelog svijeta, a koji je ove godine poprimio i međunarodni karakter. COFA festival promiče kulturnu i baštinsku raznolikost, pridonosi razvoju baštinskog turizma, a pruža našoj publici i dionicima da se bolje upoznaju s običajima i kulturama drugih zemalja te isto tako da i naši gradovi i županija predstave ogromno bogatstvo naše kulturne baštine prema svijetu. COFA (Contemporary Folklore Adventure) u prijevodu „Suvremena folklorna avantura“ poseban naglasak stavlja na rad s mladima koji su naši budući „čuvari“ tradicije koju trebamo svakako očuvati i ponositi se njome. Vrijedi istaknuti kako festival djeluje pod okriljem UNESCO-a što se lijepo dopunjuje s gradom Varaždinom koji je prošle godine osvojio prestižnu titulu UNESCO-ovog kreativnog grada glazbe.

Od početka 2024. godine Petra obnaša i funkciju generalne tajnice CIOFF Croatia te je ujedno članica komunikacijske komisije za CIOFF International gdje je imenovana voditeljicom odjela za marketing i PR.