Pučka meteorologija predvidjela snijeg u ožujku Foto: ilustracija / Pixabay

Pučka meteorologija predvidjela snijeg u ožujku

Tibor Martan, dipl. etnolog | 24.3.2020. u 20:20h | Objavljeno u Društvo

Pretkazivanje vremenskih prilika pomoću procjene vremenskih prilika pojedinih dana i njihova projekcija na druge dane ili duži vremenski period u godini česta je pojava u tradicijskoj kulturi.

Tako se već na blagdan Svijećnice, u veljači, pokušalo predvidjeti vremenske prilike za blagdan Blagovijesti koji se slavi 25. ožujka. Svijećnicom je do obnove liturgijskog kalendara završavalo božićno vrijeme. U kajkavskom govornom području za blagdan Blagovijesti uvriježio se naziv Sudovenica.

U Madžarevu kod Novog Marofa zabilježena je sljedeća izreka: "Ak' na Svečnicu sonce luče, na Sudovenicu sneg fruče!" - sunčana Svijećnica pretkazuje pojavu snijega na blagdan Blagovijesti. Spomenimo da je ovogodišnja Svijećnica bila sunčana i topla.

Usprkos izraženim klimatskim promjenama, pučka meteorologija još uvijek dobro predviđa vremenske prilike. Hladnije dane te pojavu jakog mraza pa i kratkotrajnog snijega možemo prema pučkoj meteorologiji očekivati i početkom svibnja, odnosno sve do blagdana Svete Sofije koji se slavi 15. svibnja. U narodu je stoga sveta Sofija prozvana "mrzlom" sveticom.

Dakle, ostaje nam čekati blagdan svete Sofije da vidimo hoće li se pučko predviđanje vremena ostvariti.